6120fi.jpg

Binnenkort een moedermelkbank in Vlaanderen?

12/08/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

In het UZ Gasthuisberg willen ze graag een moedermelkbank aanleggen. Zo kunnen vrouwen overtollige moedermelk doneren aan andere vrouwen die problemen hebben met borstvoeding, maar toch graag moedermelk willen geven. 

Borstvoeding doneren: in vier ziekenhuizen in Wallonië en Brussel kan het al. In Vlaanderen bestaat er nog geen moedermelkbank, maar daar kan binnenkort verandering in komen. Een mama die haar borstvoeding doneerde in een Brussels ziekenhuis vertelt: "Ik wilde mijn zoontje graag borstvoeding geven, maar de eerste weken na zijn geboorte kreeg hij sondevoeding. Om de borstvoeding op gang te houden, kolfde ik af. Na een tijdje had ik meer dan 200 flesjes moedermelk. Dat weggooien vond ik zonde, daarom besloot ik het te doneren aan baby's die het nodig hebben."

Zelf doneren?

Voor je zelf gaat doneren moet je dit weten: 

  • Geef niet zomaar je moedermelk door aan een kind dat niet van jou is. In het ziekenhuis wordt de moedermelk nog behandeld voor hij aan een baby wordt gegeven. 
  • Neem contact op met één van de Belgische ziekenhuizen als je jouw moedermelk wilt doneren. Zij zorgen ervoor dat alles goed bewaard wordt en bij een baby terecht komt die het nodig heeft. 
  • Bij een moedermelkbank wordt zowel de moeder als de melk gescreend. Zo moeten de mama's een lange vragenlijst invullen vooraleer de melk wordt aanvaard.