6049fi.jpg

Frustrerend, de stempel die ik krijg door de voedingskeuzes die ik maak voor mijn zoontje

12/10/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Ik hoef geen ‘chapeau!’, ‘wauw!’ of  ‘proficiat!’. Ik hoef niet méér erkenning dan een andere mama. Ik hoef niet extra in de bloemetjes gezet te worden of opgehemeld te worden. Maar ik wil ook niet bekeken worden als een rare of alternatieve mama omwille van mijn keuzes.

Eventjes een korte situatieschets vanwaar dit komt:
Mijn zoontje is bijna zes maanden en krijgt borstvoeding. Omwille van zijn  gewicht dat rond vijf maanden wat bleef hangen, krijgt hij sinds een goede maand ’s middags groentepap aangevuld met borstvoeding. Alle andere voedingen drinkt hij rechtstreeks bij mij.

De laatste maand moet ik nogal opboksen tegen allerlei vooroordelen, commentaren en ‘goedbedoelde’ adviezen.  Een greep uit het aanbod van de veel voorkomende antwoorden die ik de laatste maand gegeven heb:

  • Ja, ik geef nog altijd borstvoeding.
  • Nee, ik ben nog niet gestart met fruitpap.
  • En ja, hij heeft nog altijd minstens 6 voedingen per dag.

Frustrerend vind ik het. Ik heb het gevoel dat ik een stempel krijg. Dat ik afgerekend word op het feit dat ik mijn zoon, in mijn ogen, het beste wil geven.

Ik wil hier geen pleidooi houden voor borstvoeding. Ik wil gewoon dat mijn keuzes, goed onderbouwde keuzes trouwens, gerespecteerd en aanvaard worden.  Net zoals ik de keuze van mama’s respecteer die flesvoeding geven, hun borstvoeding al afbouwden of vroeger gestart zijn met vaste voeding.

Welke voeding mijn kind ook krijgt of op welke leeftijd ik zijn vaste voeding introduceer maakt toch eigenlijk niet zoveel uit? Want hé, hij groeit, bloeit, is vrolijk en heeft genoeg vetreserves! ;-)

Dus lieve anderen, laat ons gewoon elkaars keuzes respecteren, zonder te oordelen. Geloof me, het zou een heleboel mama’s minder onzeker maken en de ‘mama-wereld’ een heel stuk mooier maken.

Liefs,

Een mama net zoals een ander :-)