6557fi.jpg

Coronavirus: wat bij zwangere vrouwen, borstvoeding en (kleine) kinderen?

12/03/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Je kan er de laatste dagen en weken niet meer omheen: de hele wereld wordt getroffen door het coronavirus. De WHO spreekt ondertussen van een pandemie en de gevolgen laten zich overal voelen. Maar hoe zit het eigenlijk met zwangere vrouwen, borstvoeding, en kleine kinderen? Lopen zij extra risico’s?

Zwangere vrouwen

Viroloog Marc Van Ranst vertelde in het Journaal dat er nog weinig wetenschappelijke evidentie bestaat over het risico voor zwangere vrouwen. Het is volgens hem echter geruststellend dat er bij de mensen die ernstig ziek worden heel weinig zwangere vrouwen zijn. Als dat wel het geval was het geweest, dan zou dat al duidelijk naar voor zijn gekomen in de beperkte wetenschappelijke studies die momenteel voorhanden zijn. Geen nieuws goed nieuws dus, in dit geval.

Van Ranst duidt er bovendien op dat er in de leeftijdscategorie waarop vrouwen meestal zwanger worden zeer weinig ernstige gevallen bekend zijn. In die zin zou dat dus moeten meevallen.

Kortom: veel studies zijn er nog niet, maar de beschikbare gegevens zijn toch eerder geruststellend.

Momenteel zijn er nog geen beschikbare gegevens over of het virus kan worden overgedragen van moeder op foetus tijdens de zwangerschap, of om de potentiële effecten op een foetus te bepalen. Daar wordt nog onderzoek naar verricht.

Kinderen

Wat baby’s en kinderen betreft: tot nu toe zijn er relatief weinig gevallen van COVID-19 bekend bij kinderen. Kinderen lopen volgens Van Ranst geen groot risico om in het ziekenhuis te belanden. Doordat scholen dicht zijn in China en Italië, waar er heel veel besmettingen zijn, is het echter moeilijk om er een duidelijk zicht op te krijgen in hoeverre de besmetting ook onder kinderen wordt doorgegeven.

Borstvoeding

Geef je borstvoeding en heb je het coronavirus opgelopen, dan kan je dat blijven doen als je de nodige voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Draag een masker in de buurt van je kindje, ook tijdens het voeden, was je handen voor en na contact met je kindje en reinig en desinfecteer oppervlakken en voorwerpen.

Ben je te ziek om borstvoeding te geven, dan is het een goed idee om melk af te kolven en aan je kindje te geven.

 

Bronnen: VRT nws, Unicef

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes