Heb je geen tijd om te kijken of heb je gewoon eens zin 's avonds iets leuks te doen met de kinderen in plaats van de kokkerellen? Dan zijn de crisismaaltijden jouw redding! Je hoeft dan enkel dat potje uit de diepvries te halen en op te warmen. Eventueel nog wat aardappelen, pasta, rijst of couscous koken en klaar!
Ingrediënten
Voor 5 porties voor 2 volwassenen en 2 kleuters:
4 grote uien
4 teentjes knoflook
3 kleine chilipepertjes, zonder zaadjes
4 eetlepels olie of margarine
1 kg quorngehakt
zwarte peper en zout
½ bouillonblokje
7 rode paprika’s
3 dikke wortelen
5 à 7 blikken gepelde tomaten
1 blik tomatenpuree (ca. 300 g)
1/3 potje paprikapoeder
cayennepeper
4 blikken rode en/of zwarte bonen, uitgelekt
3 kleine blikjes zoete maïs
+ een grote kookpot
Hoe maak je het?
Snijd de uien, knoflook en chilipepers fijn en bak ze in de vetstof. Gebruik de chilipepers zonder pitten, anders wordt het snel te pikant (zeker voor de kids).
Bak het quorngehakt (eventueel rechtstreeks uit de diepvries) erbij en kruid met zwarte peper, zout en het bouillonblokje.
Schil de paprika’s en de wortelen en snijd ze in blokjes van 1 centimeter. Laat eerst de wortelen en wat later ook de paprika’s nog even meebakken.
Voeg de gepelde tomaten en tomatenpuree toe en kruid af naar smaak met het paprikapoeder en de cayennepeper.
Laat alles nu gaar sudderen in ongeveer 45 minuten. Voeg ondertussen gerust wat water en/of nog een blik tomaten toe om voldoende saus te behouden.
Voeg op het einde de bonen en de maïs toe. Laat ze nog 2 minuten mee opwarmen.
Serveren met: Volwaardige rijst.
Feestelijke tip:
Krijg je bezoek over de vloer, dan is dit wel een winner. Je kunt de chili gemakkelijk vooraf klaarmaken én op een leuke manier serveren die ook de kids zal bevallen. Schep een portie rijst in het midden van het bord met ernaast een portie chili. Leg rond de chili enkele nacho’s en een eetlepel guacamole!
Meer lezen? Mama(di)eet
Meer recepten en tips vind je in ons boek 'Mama (di)eet'.
Lobke Husson, Sanne Mouha, Katrien Van der Vaerent