4292fi.jpg

De 3 redenen waarom elke moeder het anders doet

30/03/2022

Ja ja, dat is een beetje vanzelfsprekend, horen we je al zuchten. Natuurlijk doet iedereen het anders. Maar waarom ga je je dan toch zo vaak gaan vergelijken met anderen? 

Waarom geven anderen vaak commentaar op een moment dat je daar absoluut geen nood aan hebt? Op een moment waarop je net wat zwakker staat en zelf al genoeg twijfelt over je kunnen als ouder? Alsof ze het aan je ruiken dat je een offday hebt? 

Weet: het feit alleen al dat je twijfelt aan je kunnen, toont aan dat je alleen maar je best aan het doen bent als ouder. En weet: elke ouder doet het gewoonweg anders. En wel hierom: 

  1. Elke moeder/vader doet het anders, omdat elk kind anders is. Dat wil zeggen: wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Iedereen schrijft zowat zijn eigen handleiding, iedereen maakt bij tijd en stond fouten. Het is een kwestie van trial and error.
    Kinderen geven exact aan wat ze nodig hebben en wat voor hen werkt, het komt erop aan om je ogen open te houden en, vooral, je grenzen van je geduld te verleggen op sommige momenten. En lukt het je niet om de dingen nog vanop een afstand te bekijken, wees dan niet te beroerd om raad in te winnen bij een vertrouweling of hulp te vragen.
  2. Elke moeder heeft haar karakter. De ene is stressbestendiger dan de ander. De een kan meer verdragen dan de ander. Vergeet dat nooit als je jezelf toch eens met iemand anders zou vergelijken in negatieve zin (‘Hoe komt dat dat bij haar wél allemaal lukt en bij mij niet?’).
  3. Iedereen heeft haar verhaal en achtergrond. Niet iedereen kan rekenen op evenveel steun vanuit haar omgeving. Dat maakt het echt een pak zwaarder. Vergeet dat niet als je zelf eens kritiek hebt op de aanpak van een andere moeder.

Er is geen bevolkingsgroep die meer oordelen kan vellen over elkaar dan de moedergroep. We vinden onze eigen handleiding sowieso de beste. Bravo als je barst van het zelfvertrouwen, echt waar, het kan alleen maar handig zijn als je je buikgevoel goed kunt volgen. Maar vergeet niet: de andere kan ook gewoon eens een slecht dagje hebben.

Dus: vergeet niet eens een bonuspuntje uit te reiken aan een andere moeder om haar te laten weten dat ze het nog zo slecht niet doet. En geef jezelf er ook meteen eentje, terwijl je bezig bent!  

Omdat je lief kan zijn voor een ander en voor een ander: een kus van de juf en een bank vooruit! #bonuspunt

mama heeft alles onder controle

Uit het cadeauboekje mama heeft alles onder controle

Meer info over dit boekje vind je hier.