6955fi.jpg

De babykamer inrichten: 7 tips voor een kamer om bij weg te dromen

15/09/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Je bent zwanger en staat te springen om de babykamer in te richten, zodat alles klaar staat tegen dat jullie kleine schat geboren wordt. Of jullie kleintje slaapt momenteel bij jullie op de kamer, maar je wil stilaan beginnen aan zijn of haar eigen kamertje. En dan kriebelt het natuurlijk om daar een heerlijke knusse plek van te maken. Maar hoe begin je eraan, waar hou je rekening mee en waar vind je inspiratie? Een paar tips!

1. Moodboard

Je zit boordevol inspiratie en vindt overal leuke ideetjes, maar op den duur zie je door de bomen het bos niet meer. Of je hebt net totaal géén inspiratie en weet niet waar te beginnen. Geen nood! Laat je inspireren door stijlen en trends die je online vindt: Pinterest en Instagram zijn bijvoorbeeld een onuitputtelijke bron van ideeën. Verzamel de beelden die je leuk vindt op een moodboard, en zo krijg je al snel een idee waar jullie voorkeur naar uitgaat en welke richting jullie uit willen.

De kleuren in de kamer bepalen de stijl en de sfeer. Ga  je voor klassieke tinten, of voor felle kleuren? Overdrijf niet, en hou in je achterhoofd dat harmonie belangrijk is voor je baby. Je kan bijvoorbeeld sobere muren combineren met gekleurde accessoires, of je kan kiezen voor één muur in een felle kleur en de andere in neutrale tinten schilderen.

Dreambaby

2. Kleuren

Naast de kleuren bepalen ook de meubels mee de look van de kamer. Ga je voor landelijk, of toch eerder modern? Houtskleur of wit? De meeste babykamers bestaan uit een wieg of babybedje, commode, kleerkast en een zitplekje.

Een wieg of co-sleeper is ideaal voor de eerste maanden: je baby voelt zich veilig en geborgen, en je kan het gemakkelijk naast je eigen bed zetten.

Een babybedje met hoge randen is de perfecte opvolger voor de wieg of co-sleeper, je kindje kan daarin slapen tot ongeveer drie jaar. Zorg ervoor dat het bedje voldoet aan de Europese veiligheidsnormen, bijvoorbeeld wat betreft de afstand tussen de spijlen.
Een meegroeibed kan handig zijn: dat is een babybedje dat je snel en eenvoudig kan omvormen tot een eenpersoonsbed. Zo kan je kindje jaren verder met de meubels.

Een commode mét verlengstuk is handig: zo kan je je kindje in de kamer verschonen en aankleden, en je hebt alles meteen bij de hand. Het verlengstuk kan je van de commode verwijderen wanneer je geen luiertafel meer nodig hebt.

Bij de keuze van de kleerkast moet je natuurlijk rekening houden met de beschikbare ruimte en jullie eigen voorkeur. Ga je voor een tweedeurskast of een driedeurs? Opbergruimte heb je in elk geval nooit genoeg. Naast kleertjes kan je in de kleerkast ook slaapzakken, lakentjes en andere spulletjes bewaren.

Vergeet ook niet een zitplekje te voorzien in de kamer. Zo kan je gemakkelijk je baby voeden of troosten, een verhaaltje lezen voor het slapengaan of nog even bij je kleintje zitten terwijl hij/zij in slaap valt. Een comfortabele stoel is dus zeker geen overbodige luxe!
 

3. Meubels

Wist je dat je bij aankoop van een babykamerset van 10% korting én gratis thuislevering geniet bij Dreambaby?  Je kan hier de babykamercatalogus online bekijken, of je kan er gratis eentje meenemen in de winkel.

Bedenk hoe je de beschikbare ruimte wil benutten. Hoe kan je de meubels plaatsen? Zorg voor een logische én comfortabele indeling. Maak een plannetje van de kamer op schaal en teken er de meubels in. Zo kan je verschillende opties uitproberen en zie je meteen wat werkt en wat niet werkt zonder dat je verschillende keren met meubels hoeft te lopen sleuren.

4. Logische indeling

Baby’s slapen veel en zijn heel gevoelig voor licht. De eerste weken kent een baby het verschil nog niet tussen dag en nacht. Om hem te helpen sneller een dag-nacht ritme te ontwikkelen kan je de kamer ’s nachts dus best goed verduisteren. Daarom zijn rolluiken of dikke overgordijnen zeker aan te raden.

Anderzijds denk je ook best aan een nachtlampje: je moet ’s nachts vaak je bed uit om je baby te voeden, te verschonen of te troosten. Een gedimd lichtje is dan wel zo handig, zodat je je teen niet stoot en zodat je je kleintje niet helemaal wakker maakt door te veel licht. Bovendien komt zo’n nachtlampje ook van pas als je kindje wat ouder is en misschien bang is in het donker.

5. Licht

Hoe rustiger de inrichting van de kamer is, hoe rustiger je kleintje zal kunnen slapen. Een drukke kamer vol decoratiespulletjes met felle kleuren én prints brengt je kleintje niet meteen tot rust en kan het slaapproces verstoren. Bezint eer je begint ;-).

6. Rust creëren

Met kleine dingetjes kan je de kamer helemaal áf maken. Denk maar aan een leuke quote of tekening op de muur, een lamp die perfect in het thema van de kamer past, een leuk tapijtje … Je hoeft er zoals aangegeven niet mee te overdrijven, maar het zijn de details die het doen: de juiste accessoires op de juiste plaats zorgen voor het perfecte plaatje. Zo kan je kleintje heerlijk slapen in zijn of haar nieuwe kamertje (of dat hopen we althans!).  

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Dreambaby. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes