5243fi.jpg

De band met je mama verbetert nog als je zelf kindjes krijgt

9/04/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Een tijdje geleden lanceerden wij samen met Bepanthol een poll, om te peilen naar de band met jullie mama. Ondertussen hebben we die poll afgesloten en hebben we jullie antwoorden kunnen analyseren. En de resultaten zijn duidelijk: bij een grote meerderheid van 72% is de band met haar mama op een positieve manier veranderd nu ze zelf (een) kindje(s) heeft.

Goede band

Aan onze poll namen 328 mama’s deel. Een verpletterende 86% van hen gaf aan altijd al een goede band te hebben gehad met haar mama: 25% zegt dat ze altijd al twee handen op één buik waren, 61% spreekt over een goede band, zonder daarbij noodzakelijk elkaars deur plat te lopen. Een kleine minderheid van 11% had slechts sporadisch contact met haar mama, en 3% spreekt over een slechte band, waarbij zij het gevoel had dat haar mama haar echt niet begreep of dat ze niets gemeenschappelijks had met haar mama.

Opvallend: de meeste mama's vinden dat hun relatie met hun mama op een positieve manier is veranderd door zelf mama te worden. Maar liefst 72% zegt dat ze nu dichter bij haar mama staat. Voor 21% van de mama’s is er geen verschil qua band, en 7% ziet een negatieve verandering en meer afstand tussen haarzelf en haar mama.

Hulplijn

Jullie mama’s helpen vooral bij de opvang van de kindjes (73%) en fungeren als advieslijn (bij 60% van de mama’s). Bij een minderheid springt ze ook bij in het huishouden (33%) of leert ze praktische dingen, zoals badjes geven of babybilletjes te verzorgen (20%).

Op de vraag of jullie mama nog iets kan bijleren, waren jullie zeer mild. 39% vindt dat haar mama zich er bewust van moet zijn dat sommige dingen, zoals bijvoorbeeld de verzorging van de babyhuid, zijn geëvolueerd ten opzichte van vroeger. Daarnaast ergert 29% zich weleens aan het feit dat haar mama vaak commentaar geeft op hoe zij het aanpakt, terwijl ze de dingen graag op haar eigen manier wil doen. 26% vindt dan weer dat haar mama haar niet álles uit handen hoeft te nemen, ook al is het dan goedbedoeld. En 18% heeft het moeilijk met het feit dat haar kindje altijd op de eerste plaats komt, en dat er soms weinig interesse in haarzelf is.

Moeder en dochter: samen sterk

Conclusie: de meeste mama’s hadden altijd al een goede band met hun mama, maar nu ze zelf kindjes hebben is die band nog verbeterd. Mama’s krijgen vooral wijze raad en hulp op het vlak van opvang van hun mama. Een puntje van kritiek is dan weer dat de raad soms een beetje achterhaald is of dat mama’s weleens commentaar durven te geven, maar dat weegt niet op tegen de goeie band tussen moeder en dochter <3.

 

* Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Bepanthol. Meer info vind je hier.