6634fi.jpg

De Grote Corona Entertainment Challenge: Tijd om te tuinieren!

31/03/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Veel ouders zitten de komende weken thuis met hun kroost. En dat is net iets anders dan tijdens de vakantie: er staan geen uitstapjes op het programma én de kans is groot dat mama en/of papa wel moet(en) werken van thuis uit. Je kinderen entertainen zal dus niet altijd evident zijn. Maar Mama Baas staat paraat: elke dag brengen we een entertainment tip. 

De lente is in het land: Tijd om jullie groene vingers aan het werk te zetten! Want wat is er leuker dan zélf te planten en zaaien en daarna met eigen ogen alles te zien groeien en bloeien? Of beter nog, om je eigen gekweekte kruiden of groentjes te kunnen opsmullen?

1. Raamkruidentuin

Weinig plaats of niet echt groene vingers? Dan is een raamkruidentuin een mooi begin. Knip aan weerszijden van een grote PET-fles een venster uit. Leg steentjes op de bodem, vul bij met potgrond en plant je zaadjes. Zet je miniserre voor het raam of hang ze op met behulp van een touw, en geef regelmatig water. Kruiden als bieslook, peterselie, munt, kervel, basilicum en oregano zijn gemakkelijk zelf te kweken en dagelijks bruikbaar in de keuken.

2. Vierkante meter-moestuin

Het échte werk, voor gezinnen die de handen vuilen durven maken. Grootste voordelen: in een vierkante meter-moestuin kan je alles netjes onder controle houden zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan dagelijks onderhoud. In veel tuincentra kan je een kant-en-klare bak kopen, maar met wat oude paletten en recuperatiehout heb je er ook snel zelf een gemaakt.
Een paar tips:

  • Kies een goede plek. De plantjes hebben dagelijks zes uur zon nodig, maar uit het oog is uit het hart. Dus zet de bak liefst in het zicht.
  • Ga zo organisch mogelijk te werk. Kies voor potgrond met weinig chemicaliën en kunstmatige meststoffen. Hou de bak onkruidvrij door te wieden.
  • Hou rekening met wat je kind lust. Geef de voorkeur aan gekende en geliefde groenten, met hier en daar een te-proeven-verrassing.
  • Werk samen een plantschema uit. Plantperiodes en groeiresultaten staan vermeld op de zaadzakjes. Maak amen een keuze van snelle en trage groeiers.
  • Verdeel de gevulde bak in hokjes met labels. Zo kan je kind gemakkelijk zien wat waar is geplant.
  • Plaats je de bak op het terras, bekleed de binnenkant dan met bodemdoek.
  • Besproei in plaats van te verdrinken. Kinderen kunnen bij de start overenthousiast zijn bij het water geven. Leg uit dat planten geen zwemmers zijn en soms ook gewoon wat tijd nodig hebben.

Wij Tijd

Meer lezen

Wij Tijd inspireert ouders om kosteloze koestermomenten door te brengen met hun kids. In verschillende thema’s belicht het boek kansen die dagelijks voor het grijpen liggen om blijvende herinneringen te maken met je kinderen. Concreet, speels en haalbaar voor elke ouder.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes