3985fi.jpg

De verwachtingen die we onszelf als mama's opleggen kloppen gewoon niet

26/11/2021

Het daagt me meer en meer. De verwachtingen die we onszelf opleggen als mama zijn niet realistisch en kloppen gewoon niet. In de loop der jaren namen we gewoon meer en meer verantwoordelijkheden op maar we vergaten één ding: de factor ‘tijd’.

Combineren

Tijd in alle opzichten, tijd in uren in een dag maar ook tijd als in tijdperken. We kunnen niet al het mooie en alle trends van vroeger blijven opstapelen. 

Laat ons hiervoor zelfs nog niet te ver teruggaan. In de jaren vijftig floreerde de vrouw als kernfiguur in het gezin. Ze zorgde voor heerlijke gerechten en kreeg hiervoor steeds meer en meer moderne snufjes aangereikt. Denk aan de mixer of een ‘krokettenmaker’.

In de jaren zestig ging de mama voor haar rechten vechten.

En in de jaren zeventig begon de moeder al een gezin te combineren met een vaste job.

In de jaren tachtig kreeg het kind heel veel aandacht.

In de jaren negentig mocht de mama aan een hobby beginnen denken en in de nillies is de vrouw enorm bezig met er heel goed uit te zien en toch maar dat maatje 36 te behouden.

Allemaal clichés en misschien heel kort door de bocht als je het zo bekijkt. Maar is het dan niet eens zo gek als we in deze tijd alles proberen te combineren ? 

Wat we willen

We willen elke dag de meest gezonde, verse en uitgekiende gerechten op tafel toveren. Dit combineren we met een professionele topcarrière, we spelen elke dag heerlijk lang met de kindjes, we gaan naar de yoga en zien er altijd piekfijn uit voor onze mannen. Toch ?

Not, we kunnen echt niet alles combineren. We hebben er gewoon de tijd niet voor en niemand kan dit volhouden.

Het is niet erg

Het is dan ook helemaal niet erg dat je in het weekend in je trainingspak rondloopt. Het is ook helemaal niet erg dat je een maatje meer hebt of als ons lichaam wat herinneringen aan de zwangerschap draagt. Als je kiest om meer voor de kinderen te zorgen en daarvoor wat minder werkt, is dat jouw bewuste keuze en daar hoef je je helemaal niet slecht over te voelen.

En als je omgekeerd de kindjes naar de opvang doet of vaak bij de grootouders dropt om voor jouw carrière te gaan, is dat eveneens jouw eigen bewuste keuze en hoef je je ook niet schuldig te voelen.

Koken is een leuke hobby, als je het tenminste graag doet. Er bestaan perfect gezonde alternatieven voor mama’s die niet zo graag in de keuken staan. En hé, dan heb je toch weer een beetje meer tijd voor de kindjes ?!

Perfect... voor de boekjes

Voor iedereen is het ook anders. Iedere mama heeft haar eigen interesses en prioriteiten. Spiegel je dan ook niet aan jouw vriendinnen en maak alles voor jezelf uit. Doe wat je graag doet. De kindjes voelen je geluk. En doe je wat minder in iets wat je niet zo graag doet, dan heb je gewoon meer tijd voor de dingen die je wel leuk vindt. Goeie deal toch ?

En laat het aan ‘de madammen uit de boekskes’ over om ‘perfect’ te zijn ;-)