7737fi.jpg

De voor-en nadelen van meerdere kinderen

4/11/2021

Dat ik meer dan één kind wilde hebben, stond al heel mijn leven vast. Vanuit het standpunt van het kind zag ik altijd bijna hoofdzakelijk voordelen. Broers en zussen zijn levenslange partners waarmee het niet noodzakelijk altijd even goed hoeft te klikken maar van wie je weet dat je er steeds op kan rekenen. Vanuit het standpunt als ouder zag ik ook lange tijd alleen maar voordelen, maar nu we voor de derde keer gestart zijn aan de peuterpuberteit (hallo driftbuien) ondervind ik toch ook wat nadelen.

De voordelen van meer dan één kind:

 1. Bij je eerste kind ben je soms nog wat onzeker, vanaf een tweede sta je een stuk zelfzekerder in je schoenen als ouder (lees: je gaat niet meer voor elk kuchje naar de dokter).
 2. Die eerste mijlpalen maak je meer dan één keer mee: eerste woordje, eerste stapjes … Het blijft bijzonder, elke keer opnieuw.
 3. Opnieuw een baby’tje dat op je borst ligt en om uren mee te knuffelen (ook al kunnen de oudere kindjes hier wel een stoorzender bij zijn).
 4. Je kinderen entertainen elkaar.
 5. Je laat je kinderen met een geruster hart achter op school, in de opvang, op sportkamp … want ze hebben altijd elkaar.
 6. Je hebt een excuus om extra te investeren in mooie duurzame kledij want ze kunnen kledij doorgeven (shopaholic: check).

De nadelen van meer dan één kind:

 1. Je slaap nooit meer, of dat voelt toch zo.
 2. De hoeveelheid vuile was wordt per extra kind vertienvoudigd.
 3. Scheidsrechter spelen wanneer het ruzie is om hetzelfde stuk speelgoed behoort nu ook tot het takenpakket.
 4. Babysitters zoeken wordt moeilijker.
 5. Je eet quasi nooit meer een warme maaltijd, want wanneer je het eten van je kinderen hebt opgeschept, gesneden en erop geblazen hebt, is jouw eten al afgekoeld en vraagt het eerste kind om een tweede portie.
 6. Chaos alom, maar gelukkig vind ik dit laatste ook ontzettend gezellig (bij momenten).

 

Deze blog verscheen eerder op GezelligeChaos.