Dit meisje werd twee keer geboren

  • door Mamabaas

Een kind dat twéé keer werd geboren: hoe werkt dat? Hebben ze het dan teruggestoken? Wel… ja.

 

Het was al een turbulente zwangerschap geweest: mama Margaret was zwanger van een tweeling, maar er was een miskraam voor de tweede foetus. Margaret en haar man waren dolblij dat de andere baby er nog was en er niets mee scheelde… maar dat veranderde na de check-up op 16 weken.

Dan kreeg mama Margaret te horen dat er iets mis was met  haar baby: ze had een tumor op haar staartbeen, wat een sacroccygeaal teratoom wordt genoemd. De tumor beperkt de bloedtoevoer van de baby en zet enorme druk op het hart van de foetus. Het is een zeldzame aandoening, die één op 35.000 foetussen treft, meisjes vaker dan jongens.

Abortus of riskante operatie?

Sommige dokters stelden een abortus voor, maar niet co-directeur Darell Cass van het kinderziekenhuis in Texas (Verenigde Staten). Hij stelde een operatie voor, waarbij de foetus uit de buik van de moeder zou gehaald worden en een deel van de tumor zouden verwijderen. Margaret stemde toe: abortus was voor haar geen optie, dus ze zette alle hoop op de operatie.

Een operatie die verre van risico was: de baarmoeder zou kunnen scheuren, leegbloeden of er zouden bloedklonters ontwikkeld kunnen worden. Ook moest de vruchtzak aan de baarmoeder vastgemaakt worden, zodat hij opnieuw kon dichtgenaaid worden na de operatie. Dat is nodig om de foetus verder te laten groeien in de buik. Veel riskante zaken en het koppel moest op voorhand beslissen hoeveel medische interventie ze wilden. Niemand kon garanderen dat het zou lukken.

Tumor even groot als baby

Op 23 weken werd gezien dat de baby's hart het veel te hard te verduren kreeg. Enkele dagen later ging de operatie door en werd het meisje op de buik van haar moeder gelegd terwijl 90 procent van de tumor werd verwijderd. Een tumor die bijna even groot was al zijzelf. De operatie duurde vijf uur en daarna werd het meisje terug in de baarmoeder gestopt. Het lukte de dokters om het verlies aan vruchtwater tot een minimum te beperken.

De weken erna waren niet gemakkelijk bestond het grootste risico eruit dat de bevalling toch (te vroeg) zou op gang komen. “Dat dat niet is gebeurd, is een mirakel”, aldus mama Margaret.

De tweede geboorte

Op bijna 38 weken werd de baby een tweede keer geboren via keizersnede. Acht dagen na de geboorte ging het meisje, Lynlee Hope genaamd, opnieuw onder het mes om de rest van de tumor weg te halen. De operatie slaagde en nu, ruim vier maanden later, stelt de baby het goed, zo laat mama Margaret weten op Facebook. Ze ontwikkelt normaal, al zijn er dingen die de dokters nu nog niet kunnen testen zoals ‘controle over de darmen’ of spierontwikkeling. Mogelijks moet ze daar nog een operatie voor ondergaan. Lynlee Hope heeft ook maar één normaal werkende nier, maar daar zou ze volgens de dokters geen problemen van ondervinden.