5062fi.jpg

Dwing je kind niet om zoenen te geven tijdens de feestdagen

21/12/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Misschien herinner je je nog hoe je als kind tijdens de feestdagen iedereen moest begroeten met een zoen: oma en opa, nonkels en tantes. Misschien vond je dat niet zo leuk, maar veel keuze had je niet… Of misschien zie je het nu gebeuren bij je eigen kinderen: een verre tante of nonkel of gewoon oma en opa die een zoen verwachten, terwijl je zoon of dochter daar duidelijk geen zin heeft. Hoe je daar best mee omgaat? Forceer je kinderen vooral niet!

“Natuurlijk zijn knuffels en zoenen erg belangrijk voor een kind. Maar ze mogen niet gedwongen worden: je mag een kind nooit dwingen om over zijn eigen grenzen te gaan,” zegt Erika Frans van Sensoa.

“Kinderen hebben hun eigen gevoelens en hun eigen grenzen. Ze zullen zelf spontaan aangeven of laten merken hoe ze aanrakingen en knuffels beleven. En het is belangrijk dat ze van jongsaf leren luisteren naar hun eigen gevoelens en grenzen. Het kan niet de bedoeling zijn dat ze zich beschaamd of stout voelen als ze ingaan tegen verwachtingen omdat ze geen zoen willen geven, niet willen knuffelen, of niet op de schoot willen zitten van iemand.”

Weerbare kinderen

“We willen allemaal weerbare kinderen. We willen allemaal dat onze kinderen ‘neen’ durven zeggen als er seksueel grensoverschrijdend gedrag dreigt. Maar dat betekent dat we als volwassene hun eigen grenzen moeten kunnen respecteren van kleinsaf, ook als we ergens zelf geen graten in zien. Want dat is iets wat ze als kind moeten leren: stilstaan bij wat ze voelen, woorden vinden voor dat gevoel én toestemming krijgen om dat gevoel te hebben en te communiceren.”

Natuurlijk is er niets mis met een kus. Sommige kinderen vinden het leuk om een kus te geven: prima! Maar als je kind wegloopt, ga het dan niet dwingen. Kinderen moeten leren dat ze hun gevoelens kunnen uiten, óók als dat inhoudt dat ze zeggen dat ze iets niet leuk vinden.

Een beetje beleefdheid is natuurlijk wel op zijn plaats, maar er zijn genoeg alternatieven voor die zoen. Laat je kind een handje geven als hij zich daar comfortabeler bij voelt, of introduceer een hippe high five of een vuistje. 

 

Bron: VRT/HLN