4038fi.jpg

Een geboortelijst: hoe begin je eraan en wat zet je erop?

27/02/2021

Een van de vele dingen waarover je moet nadenken tijdens je zwangerschap, is de geboortelijst. Wil je dat wel? Je wil mensen toch niet dwingen om een bepaald iets te kopen of een bepaald bedrag uit te geven? Maar tegelijk merk je tijdens de zwangerschap wel dat a) kinderen krijgen wel wat kost en b) het wel handig zou zijn als je zou krijgen wat je wil of kan gebruiken. Een geboortelijst, it is!

zwangere vrouw met laptop

10 gouden tips bij het leggen van een lijst

1. Gebruik een checklist.

Maar dan komt pas het échte werk: wat zet je erop?! Het is altijd handig om van ‘iets’ te kunnen vertrekken. Een gebruiksvriendelijke checklist kan je vinden via deze link.  Heb je deze bij de hand? Let the games begin.

 

2. Doe research!

Een checklist is een grote hulp. Maar hoe weet je nu wat je écht gaat gebruiken en wat na drie keer niet meer wordt gebruikt?

Het kan zeker helpen als je wat fora gaat lezen of bij mamavriendinnen rondvraagt en je achterhaalt wat voor mama je bent. Wil je een flessenverwarmer of is de microgolf oké? Wil je echt een badthermometer of vertrouw je de aloude elleboogtruc? Een luierkussen of ga je de baby toch het vaakst op bed/de grond verversen? Researchen dus!

 

3. Maak ook een onderscheid tussen wat je vroeg nodig hebt en wat minder dringend is.

Wat heb je nodig in het ziekenhuis, als je bevallen bent? Wat moet je zeker al in huis halen voor je baby thuis komt? Sommige dingen heb je snel nodig: kleertjes (afhankelijk van het seizoen), een bedje, een autostoel, luiers, verzorgingskussen … . Geef op je geboortelijst aan wat je ‘voorkeursartikelen’ zijn, zodat iedereen kan zien wat best eerst gekocht wordt. Koop zelf ook al wat dingen van je eigen lijst (met korting!) als je ze heel snel nodig hebt.

 

4. Maak een onderscheid tussen ‘must haves’ en ‘hebbedingen’

Als first time mama wil je uiteraard het allerbeste voor je spruit. Niets is teveel. En dus ben je al snel geneigd om veel – heel veel – dingetjes te kopen. Je zou maar iets moeten ‘missen’. Probeer toch, ondanks je enthousiasme, goed te bekijken wat de dingen zijn die je echt nodig hebt en dingen die gewoon leuk zijn.

Duid de ‘must haves’ dan gewoon ook aan als ‘voorkeursartikelen’. Dan ben je toch al zeker dat je het hoogstnoodzakelijke in huis hebt! :)

 

5. Focus je niet (enkel) op de eerste periode

De kans is groot dat je de neiging hebt om veel dingen voor de eerste weken en maanden te vragen. Houd er rekening mee dat je bezoek ook vaak heel wat ongevraagde kledij, speelgoed en andere hebbedingetjes zal meebrengen, heel vaak ook voor die eerste periode. Denk ook op langere termijn: de autostoel, traphekjes, meegroeistoel of voorleesboeken.

 

6. Wees voorzichtig met kledij

Het ziet er allemaal zo schattig uit. Maar op voorhand kledij shoppen kan gevaarlijk zijn. Je weet niet hoe groot of klein je baby zal zijn. En sommige kinderen groeien snel, andere niet. Je moet ook rekening houden met de seizoenen!

 

7. Kwaliteit en veiligheid kosten wel wat

Het is pas als je bezig bent met de geboortelijst dat je doorhebt waarom mensen zeggen dat een baby zoveel kost… Zeker de autostoelen, een bed en de kinderwagen kunnen een grote hap uit het budget betekenen, maar natuurlijk gebruik je deze ook regelmatig tot intensief gedurende een aantal jaren.

Laat de duurdere cadeaus op de lijst opdelen in kleinere, betaalbare stukjes. Anders blijven misschien net deze musthaves liggen … .

 

8. ⅓-regel

Hoeveel zet je op de geboortelijst? De ⅓-regel wordt hiervoor gehanteerd: het aantal items is één derde van het aantal geboortekaartjes dat je verstuurt.

 

9. Groot en klein

Ga voor variatie in je geboortelijst zodat iedereen, met een kleiner of groter budget, een cadeau kan kiezen. Voor duurdere artikelen kan samengelegd worden en heb geen schrik om ook kleine dingen, zoals fopspenen of slabbetjes op de lijst te zetten. Sommige mensen vullen graag het cadeau aan tot een bedrag dat ze voor ogen hebben.

 

10. Vergeet niet dat je iedereen moet laten weten waar je lijst ligt

Vergeet niet je babylijst te vermelden bij/op het geboortekaartje! 

Een tweede kindje, een tweede geboortelijst?

Bij een eerste kindje heb je zeer weinig tot niets in huis en is je babylijst echt een grote hulp om op korte tijd alle noodzakelijke spullen te verzamelen.

Zwanger van een tweede kindje lijkt het misschien minder van belang, maar toch kan het ook nu echt een aanrader zijn. Bedenk dat je op je lijst niet alleen spullen voor de nieuwe baby moet zetten, maar ook je eerste kindje nog heel wat nieuws nodig heeft: een nieuw bed, speelgoed …

Een goede checklist kan je uitprinten via deze link.

We like Dreambaby

Wij zijn hier fan van Dreambaby als ideale winkel om je geboortelijst te leggen:

 • Je krijgt eerlijk advies over je lijst, wat nuttig zal zijn en wat niet.
 • Je krijgt een geschenkkaart van 10 % van het totale aangekochte bedrag.
 • En met de Baby Bonus krijg je er nog meer cadeautjes bovenop! Je kan rekenen op meer dan € 150 aan extra voordelen en gratis producten voor jou en je kindje.
 • Meer dan één baby? Meer kosten. Ben je zwanger van een meerling, krijg je bij Dreambaby 15 % korting in plaats van 10%.
 • Je krijgt handige geboortelijstkaartjes die je bij het geboortekaartje kan steken of die je kan uitdelen. (Uitdelen die handel)
 • Koop je zelf iets van je lijst? De prijs wordt verrekend in het bedrag van de geschenkkaart. Met andere woorden: een handige manier om te kopen met 10 % korting!
 • Je krijgt de mogelijkheid om voorkeursartikelen aan te duiden zodat familie en vrienden daar rekening mee kunnen houden en onmisbare dingen als eerste schenken.
 • Je kan gemakkelijk grote aankopen (zoals de autostoel etc.) laten opsplitsen in schijven, zodat familie en vrienden naar eigen vermogen kunnen bijdragen door maar een deel van het artikel te betalen. Ook kunnen ze een geschenkkaart kopen voor een zelf gekozen bedrag die automatisch op jouw geboortelijst verschijnt.
 • Hou je het geslacht van je spruit geheim? Als je graag de spanning erin wil houden, kan je op je lijst ‘verborgen’ artikelen aanduiden die het geslacht van je baby kunnen verraden. En deze artikelen pas laten verschijnen na de geboorte van je baby.
 • Je kan je lijst gemakkelijk online leggen, zodat je altijd en overal artikelen kan schrappen en toevoegen én iedereen ook online cadeautjes kan reserveren.
 • Je kan rekenen op een handige afhaalservice, waarbij je jouw Dreambaby thuiswinkel kan opbellen, zodat zij jouw cadeautjes klaarleggen voor de dag waarop je ze komt afhalen (snel binnen en weer buiten, geen wachttijden met je ukje).
 • Er is geen aankoopverplichting en er zijn geen kleine lettertjes! Was je een beetje te enthousiast bij het opstellen van je lijst? Geen probleem, je hoeft je spullen achteraf niet te kopen, behalve in het geval van babykleertjes en artikelen die speciaal voor jou werden besteld, zoals een wandelwagen in die ene kleur.
 • Dreambaby heeft een netwerk van 35 winkels en meer dan 350 afhaalpunten (waaronder Colruyt en Okay) om je cadeaus af te halen. Er is er altijd een in je buurt.

 

Meer informatie?

Vraag een gratis magazine aan via deze link.

Ga langs in één van hun 35 winkels. Je vindt de lijst met winkelpunten via deze link.

En/of surf naar de website van Dreambaby.

Graag wat meer advies? Bel 02/363 56 65 (8u30-18u, behalve zaterdag: 9-17u) of mail naar advieslijn@dreambaby.be.

Meer lezen?

Nog op zoek naar de perfecte babynaam? Check onzenamentool met meer dan 7.000 babynamen! 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes