Eén jaar mama, één jaar ontzwangeren: 10 herkenbare fenomenen

 • door Mamabaas

De eerste verjaardag van je kindje is een belangrijke mijlpaal. En niet alleen voor je kindje omdat het al een heel jaar op de wereldbol is (hoera!) maar ook voor jou, omdat jij al een jaar mama bent van dat kleine sprotje (ook hoera!). Een paar herkenbare fenomenen wanneer je terugkijkt op een jaar mama zijn:

 1. Het voorbije jaar was een echte rollercoaster waarbij je emoties alle kanten op gingen. Verliefd, trots, doodmoe, onzeker, ontroerd, kwaad, blij, enthousiast, nostalgisch … Je bent het allemaal geweest, en soms passeerden ze allemaal op een uur tijd de revue. Tja, steek het op de hormonen. Of de vermoeidheid. ;-)
   
 2. Op dat jaar heb je echt een serieuze weg afgelegd: beetje bij beetje dokter je uit hoe jij het moederschap wil invullen en hoe je de rol van mama kan en wil combineren met de andere rollen die je hebt. Niet altijd gemakkelijk, want voor een stuk moet je jezelf heruitvinden. Maar dat is het allemaal dubbel en dik waard!
   
 3. Hoe crazy het voorbije jaar ook was, er was altijd één constante: je bent onnoemelijk trots op dat kleintje. Zonder zever, je kindje is toch het mooiste, liefste, slimste, schattigste … van de hele wereld, dat ziet iedereen toch? Bij elke kleine of grote stap stond je dan ook te blinken van trots – nog veel meer dan je ooit had durven te vermoeden.
   
 4. Dit jaar heb je ook den lijve ondervonden dat er behoorlijk wat twijfels en onzekerheden bij komen kijken als je mama wordt. Huilt hij nu van de honger of is er iets anders aan de hand? Zou dat dekentje niet te warm zijn? Waarom wil hij nu niet slapen …?! Oh nee, zou hij ziek worden? Maar hoe langer je moedert, hoe groter je zelfvertrouwen wordt. Want echt: mama knows best, dus volg dat buikgevoel maar!
   
 5.  En als er één iets is wat je hebt geleerd, dan is het wel dat principes er zijn om overboord te gooien. Toch? Veel dingen die jij NOOIT zou doen als je een kind had, daar blijk je nu precies toch een beetje anders over te denken. Logisch ook, de realiteit is dan ook vaak net iets anders dan wat je voor ogen had, en daar is niets mis mee!
   
 6. Ook je prioriteiten heb je dit voorbije jaar herbekeken. Alles (of toch veel ;-) ) staat nu eenmaal in het teken van dat kleintje. En ook wel een beetje in het teken van slaap, want die vermoeidheid is toch euh … heavy! Dus ga je veel dingen relativeren. Het perfecte gestylede kapsel bijvoorbeeld – dan slaap je liever tien minuutjes langer: leve de mom bun!
   
 7. Over haar gesproken: wat was dat zeg? Tijdens je zwangerschap kon je misschien nog genieten van een extra volle haardos, maar een paar maanden na de geboorte van je kindje vallen die haren met bosjes uit. Je haarborstel (en het doucheputje!) vol haar, het hoort er helaas bij. En die vervelende babyhaartjes die alle richtingen uit springen als je haar daarna terug begint te groeien ook. Gelukkig is dat een tijdelijk fenomeen én kan je je haar een boost geven met Alline procap (je leest er hieronder alles over!).
   
 8. We zullen het maar zeggen zoals het is: ook je lichaam is – hoogstwaarschijnlijk – veranderd. Misschien plakken er nog wat zwangerschapskilootjes aan, heb je zwangerschapsstriemen (of beter: tijgerstrepen!), zijn je heupen wat breder geworden of zijn je borsten net iets minder pront dan vroeger. Om van die wallen die permanent onder je ogen lijken geschilderd nog maar te zwijgen. Hé, geef je lichaam tijd om weer helemaal op de plooi te komen – uiteindelijk komt dat allemaal weer (min of meer) goed. En voor de blijvende veranderingen kan je een beroep doen op je relativeringsvermogen en die veranderde prioriteiten, weet je nog?
   
 9. Ook je stijl is wellicht een beetje veranderd in vergelijking met vroeger. Omdat je lichaam niet meer hetzelfde is, omdat je minder tijd hebt, omdat je kiest voor gemak (dus hallo sneakers en bye stiletto’s) of gewoon omdat je het voorbije (corona)jaar vooral thuis zat en je dus vaker je homewear hebt gedragen dan gelijk welk ander kledingstuk. En als we eerlijk zijn: een truitje-mét-kotsvlek hoort er vaker wel dan niet bij dat eerste jaar, toch?
   
 10. Maar als er nu één ding is wat je van dit afgelopen jaar zal onthouden, dan is het wel die onmetelijke, oneindige en onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor je kleintje. Yep, je bent een mama nu, en niets maar dan ook niets gaat boven die prachtige liefde! <3

Haarverlies na je zwangerschap en wat je eraan kan doen

Tijdens de zwangerschap wordt je haar dikker. Dat komt doordat oestrogeen een deel van je haar in de actieve groeifase houdt, waardoor er minder haar uitvalt.

Een paar maanden na de bevalling treedt er net méér haarverlies op: te veel haren belanden dan in de rustfase en vallen uit doordat de concentratie oestrogenen nu tot op een normaal niveau is teruggevallen.

Het is dus compleet normaal dat je een paar maanden na de bevalling meer haar begint te verliezen. Hoeveel en hoe lang je je haar verliest, hangt af van persoon tot persoon.

Voedingssupplementen met vitamines A, B, C en E en met zink zorgen voor een gezonde haardos. Alline Procap is daarbij een uniek, compleet en gepatenteerd voedingssupplement voor het haar.

Alline Procap heeft een unieke samenstelling. Zo bevat het biologisch beschikbare keratine. Dat eiwit, waaruit 95% van ons haar bestaat, geeft het haar structuur en maakt het stevig. Het wordt gehaald uit de wol van schapen, en is dus 100% natuurlijk. Alline Procap bevat alle 18 aminozuren waaruit de keratinemolecule is samengesteld, en door een gepatenteerd productieproces heeft deze keratine het potentieel om voor 95% opgenomen te worden door het lichaam1.

Die keratine wordt bovendien aangevuld met 11 vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C, E en ß-caroteen) en 3 mineralen (Zink, Ijzer en Koper), die elk een rol spelen in de haarcyclus. De inname ervan draagt dus bij aan haargroei en het behoud van normaal haar.

Het resultaat: Mooier, meer glanzend én sterker haar. Yes, please!

Meer info vind je hier.

 

1 Ref : Evaluation of the bioavailability activity of Cynatine HNS®. Farcoderm srl, Italy.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alline Procap. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.