Een onderwaterbevalling in de praktijk

  • door Mama

Voor mij bestaat een onderwaterbevalling alleen maar uit superlatieven. Het maakt een bevalling nog mooier dan ze al is. Ik ben echt blij dat ik het bij mijn tweede bevalling mocht meemaken.

Voor mij bestaat een onderwaterbevalling alleen maar uit superlatieven. Het maakt een bevalling nog mooier dan ze al is. Ik ben echt blij dat ik het bij mijn tweede bevalling mocht meemaken.

Voorwaarden van een onderwaterbevalling

Het was normaal gezien de bedoeling om ook bij mijn eerste dochter onder water te bevallen, maar doordat mijn vliezen op 33 weken braken, was dat niet meer mogelijk. 

Onder water bevallen kan alleen gebeuren in optimale omstandigheden. Daarnaast moet je minstens 37 weken zwanger zijn en mag er geen enkele medische contra-indicatie zijn. 

Gelukkig kon ik het tijdens mijn tweede zwangerschap langer volhouden en verkeerde ik in een perfecte conditie om onder water te bevallen.

Onder water bevallen

  • Pas bij een volledige ontsluiting mocht ik in het bad. Gelukkig kregen we op voorhand al een rondleiding en uitleg bij de onderwaterbevalling. Het bad voelde dus helemaal niet vreemd aan. 
  • Onder water bevallen kan niet met een epidurale. Het is nodig om in het bad volledige controle te hebben over je weeën en je benen tegen de rand van het bad te kunnen duwen. 
  • Het warme water heeft vrijwel meteen een rustgevend effect. Het verlicht ook de pijn van de weeën.
  • In het water ben je gewichtloos. Dat geeft een gevoel van vrijheid tijdens de bevalling; je kunt makkelijker bewegen. 
  • Dokter en vroedvrouw kunnen alles perfect volgen, omdat het bad volledig in plexi is. Zelf kreeg ik een knipje na mijn tweede keer persen. De dokter kon er echt heel gemakkelijk bij en het voelde eigenlijk ook helemaal niet zo vervelend aan.

Onder water bevallen: een ongelooflijke ervaring

Na de derde keer persen was de baby er. Opnieuw was de onderwaterbeleving ongelooflijk. De dokter gaf de vroedvrouw even de tijd om foto’s te nemen terwijl mijn baby letterlijk rondzweefde in het water.

De baby zien rondzweven in het water is trouwens het mooiste wat ik ooit zag, ik heb er echt geen woorden voor. De rust die dan over je heen komt is echt onbeschrijfelijk. 

Na de bevalling mag je nog even in bad blijven en je kindje bij je houden. Ook de baby geniet van het warme water en van jouw lichaamswarmte. Zodra ze uit het water wordt gehaald, kan de papa de navelstreng doorknippen. 

Voor de nageboorte en de eventuele hechtingen moet je wel uit het bad te komen, maar tegen dan ben je zo ontspannen dankzij het water en de liefde voor je baby dat dat eigenlijk maar een bijkomstigheid wordt. 

mama met baby

Bevallen wordt nog mooier

Ik had het gevoel dat de natuur meer gerespecteerd wordt tijdens zo’n onderwaterbevalling en dat ik de tijd meer onder controle had. Niets moest snel of geforceerd gebeuren. Tussen de weeën door kon ik telkens ontspannen in het bad en me concentreren op de volgende perswee. 

Voor mij kwam de bevalling ‘op tafel’ heel klinisch en geforceerd over. Ook na de bevalling was de nageboorte allesbehalve aangenaam: ik had het koud en het was alsof het een eeuwigheid duurde. Door onder water te bevallen had ik ook helemaal geen ‘ziekenhuisgevoel’. 

Kortom: bevallen is het mooiste wat er is; het is een onvergetelijke ervaring waar gewoon geen woorden voor zijn. Maar onder water bevallen maakt het volgens mij nog mooier en veel intenser.