4170fi.jpg

Een rommelveld als speelplein: goed of slecht idee?

5/10/2016

Het idee zal helikopterouders maar niets lijken: een rommelveld (‘junk yard’) als speeltuin. Overal liggen stukken hout, zagen, nagels, spijkers, hamers, ijzeren pijpen, karton, stukken stof… en kinderen kunnen er hun gang gaan, als ze oud genoeg zijn zoals je kan zien in deze video. Ouders niet toegelaten!

De bedoeling is om de creativiteit en inventiviteit van kinderen aan te wakkeren en ze te leren omgaan met werktuigen, iets wat volgens de oprichters van deze ‘pop-up junkyard’ in Long Island in gewone speeltuinen niet meer mogelijk is. Ja, de kinderen kunnen er spelen, maar het is allemaal heel netjes, verzorgd, beveiligd. Een klimrek, een glijbaan, een schommel… er zijn wat variaties hier en daar, maar het principe is overal hetzelfde.

JUNKYARD
junkyard

Twijfels

Deze junkyard is een pop-up, het zit dus in de testfase. Tot wanneer de test loopt is niet helemaal duidelijk, maar in tussentijd vragen wij ons af:  zou jij je kind daar laten spelen? Ja, het is waar dat ze zich ontplooien en ontwikkelen op een manier die amper mogelijk is… maar ook, moet er niet een vorm van toezicht zijn?

Een interessante discussie, dat wel!