4614fi.jpg

Elke Clijsters over het leven als single mom: ‘Ik probeer hen veel liefde te geven, meer kan ik als mama niet doen’

28/03/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Elke Clijsters schreef met Dancing Solo een prachtig en waardevol boek over haar scheiding en hoe ze er langzaam aan weer boven geraakte. Het boek staat vol tips voor mensen in dezelfde situatie en vertelt eerlijk over hoe moeilijk het soms is. 5 vragen aan deze straffe madam & mama!

1. Wat zijn de grootste uitdagingen als alleenstaande mama? Vind je dat er genoeg begrip is in onze maatschappij of kan het beter?

Als alleenstaande mama vind ik het niet gemakkelijk om balans te vinden tussen werk,  een goede mama zijn voor de kinderen, hen helpen met het huiswerk, koken, het huis op orde houden, mezelf verzorgen en ontspannen - en en en :-)…

Soms voelt het alsof je tijd tekort komt. Je draagt alles alleen wat voor een bepaalde druk zorgt en om organisatie vraagt. Alleenstaande mama’s die in dienst werken zouden enorm geholpen kunnen worden met aangepaste uurroosters zodat ze de combinatie werk-kinderen gemakkelijker geregeld krijgen.

2. Op de moeilijkste momenten: wat helpt je erdoor?

In het algemeen is dat tijd voor mezelf nemen. In mijn boek noem ik het ‘me-time’. Dat kan dansen zijn, maar ook sporten, een badje nemen, een citytrip maken… Alles wat me gelukkig maakt en ontspant. Het is enorm belangrijk dat je jezelf niet wegcijfert maar goed voor jezelf zorgt. 

3. Je schrijft over de verschillende stadia waardoor je heen moet... Kan je dat kort omschrijven en was het een lange rit tot je je scheiding hebt kunnen aanvaarden?

Het verwerkingsproces voelde voor mij zoals een rollercoaster aan met verschillende ‘fases’ of gevoelens waar je doorheen gaat, zoals ontkenning, onderhandelen, woede, verdriet…. tot je het uiteindelijk gaat aanvaarden. Ik ben ondertussen meer dan een jaar verder en heb mijn situatie aanvaard.

Er zijn uiteraard nog momenten waarin ik even terug verdrietig of boos kan zijn, maar dat is ook normaal en die gevoelens laat ik dan toe maar ook snel terug los.

4. Welke raad zou je graag meegeven aan iedereen die in een scheiding zit, op het pijnlijkste moment?

Goh, ik zou hun zoveel willen zeggen…

Dat :

  • praten met een vertrouwenspersoon kan helpen.
  • ze niet alleen zijn.
  • het ooit beter zal gaan.
  • verdrietig zijn mag, maar dat ze toch moeten proberen om ergens het positieve te zien ook al is dat enorm moeilijk.
  • ze op zoek moeten gaan naar ‘kleine momenten van geluk’ en zich daar beetje bij beetje aan optrekken.
  • ze deze ervaring kunnen gebruiken om zichzelf te verbeteren en te laten groeien als persoon.
  • optimisme enorm belangrijk is.

5. Hoe gaan je kinderen met de scheiding om? Heb jij 'speciale' dingen waarop je let? Kort gezegd: hoe doe jij het werken? En als het eens niet gaat, hoe los je dat dan op?

Mijn kinderen doen het goed, het is geen ‘normale’ situatie voor hen en ze missen uiteraard af en toe een man in het huis, maar ik probeer het dan op te lossen door bijvoorbeeld eens te voetballen met mijn zoontje.

Ik probeer zo eerlijk mogelijk te communiceren met hen. Als er momenten zijn dat het mij niet afgaat ben ik niet het type persoon dat dat weg kan steken. Dan zeg ik hen eerlijk dat ik wat verdrietig ben en dat dat mag en dat het weer voorbijgaat.

Ik ben uiteraard geen perfecte mama; ik ben af en toe onzeker, maar dat mag. Vragen zoals ‘doe ik het wel goed?’ of ‘had ik dat anders kunnen aanpakken?’ horen er nu eenmaal bij. Maar ik doe mijn best met hen en probeer hen veel liefde te geven, meer kan ik als mama niet doen.

cover Dancing Solo

Meer info over het boek

Dancing solo

Hoe verwerk je een relatiebreuk

Elke Clijsters

Met de praktische tips uit dit boek kan de lezer zelf aan de slag en hoopt Elke een positief en sterker gevoel te geven.

€ 19,99 | Boek inkijken | Meer info