7637fi.jpg

Even rust na een drukke schooldag: 10 tips

21/09/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Keert je kleuter of prille lagere schoolleerling met behoorlijk wat schwung terug van school? Je zou denken dat ze na zo’n goedgevulde dag uitgeteld zijn, maar sommige mini’s hebben ergens nog een extra energietankje. Enkele tips om de avond niet te hectisch te laten verlopen.

Tips om tot rust te komen

  1. Een slokje drinken: water, that is. Voor je in de auto stapt. Of op de fiets klimt. Of te voet naar huis euh … slentert.
  2. Een rustige activiteit: wat tekenen of kleuren, iets kleins knutselen, een voelspelletje (Pop It – da’s hier nog altijd een hit – Tangles, speelzand …) of misschien een mindfulnessoefening voor kinderen.
  3. Een beetje buiten spelen: tenzij het natuurlijk pijpenstelen regent. Even die laatste energie eruit en wat gronden – ja, de buitenlucht en natuur brengen wel echt rust. Heb je een schommel staan in de tuin? Ideaal.
  4. Een filmpje kijken: een momentje schermtijd kan geen kwaad. Zolang je kinderen geen vierkantjes in hun ogen hebben staan, is een kwartiertje ontspanning op tv of de tablet geen zonde. Met andere woorden: stel een limiet op de kijktijd.
  5. Laat je kind zelf een activiteit kiezen: zeker als er nog huiswerk volgt, kunnen een eigen idee en zelfgekozen pret motiverend werken.
  6. Volg een schema: en zorg voor stickers of een andere plezante manier om bepaalde opdrachtjes of fases af te vinken. Thuiskomen, een stukje fruit, even kleuren, huiswerk, beetje tv kijken, eten, wat spelen, pyjama aan, tandenpoetsen, verhaaltje en onder de wol. Het is maar een voorbeeld. 
  7. Luister naar muziek of een luisterverhaal: lekker ontspannend en je hoeft zelf niet voor te lezen. Win-win.
  8. Of organiseer een zangmoment samen: een liedje zingen, wat neuriën of wie weet, zelf muziek maken. Vermijd misschien wel het drumstel of de cimbalen ;-).
  9. Geef elkaar een korte massage: dat vinden jullie ongetwijfeld allebei geweldig. Wel zien dat je de tijd niet uit het oog verliest in de home wellness.
  10. Yoga: yoga-oefeningen vind je ook voor kinderen. Speels, leuk en relaxerend. Doe gerust mee. Heb je een wobbel in huis? Gebruik hem maar.

Welke juf of meester overleeft een aanval van zombies?

Voel je de onweerstaanbare drang om te polsen naar die spannende dag van je kleuter of jonge leerling? Begrijpelijk, het is altijd fijn om te horen dat je kindje een leuke en leerrijke dag achter de rug heeft. Gaat ie: ‘En, hoe was het op school vandaag?’.

* Moeder kijkt vol verwachting *

‘Goed’, ‘tof’, ‘ja’ of stilzwijgen. Jep, dat zijn zowat de standaardantwoorden waarbij heel wat kinderen zweren. Ben je niks mee :-S. Toch heeft je kind heus wat meegemaakt en te vertellen. Maar geef toe: jij zou na een paar dagen ‘En, hoe was het vandaag op het werk?’ ook je schouders ophalen, niet?

Tijd voor een andere aanpak! De Amerikaanse mama Sara Goldstein bedacht daarom 30 alternatieve vragen die wél zorgen voor een geanimeerde conversatie. Zo heb je gegarandeerd wel een idee van hoe de dag van je kind er uitzag.

 

(Bron: Gezinsbond en eigen redactie)

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes