4502fi.jpg

Hoe voorkom je dat oma en opa te veel verwennen?

3/02/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Heerlijk dat opa en oma willen oppassen. Maar hoe voorkom je dat jouw kind te veel wordt verwend of dat belangrijke opvoedregels aan de laars worden gelapt?

 

Echt opa en oma zijn

Mijn kinderen zijn gezegend met twee paar lieve opa’s en oma’s. En omdat hun grootouders wat verder weg wonen en hun kleinkinderen daarom niet wekelijks zien, worden ze vaak extra verwend. Zo is hier in ons eigen huis weinig snoep te vinden (vooral voor de kids) en is het meeste wat ze krijgen suikervrij.

Maar als ze bij opa en oma komen, dan weten ze dat ze veel koekjes, snoepjes en ander snoeperij krijgen. Best moeilijk om daar wat over te zeggen. Tenslotte wil ik ook dat mijn (schoon)ouders op de schaarse momenten dat ze met hun kleinkinderen zijn, écht opa en oma kunnen zijn.

Allemaal uit liefde

Misschien herken je dit soort situaties wel. Uiteraard bedoelen de grootouders het allemaal goed. Ze houden nou eenmaal zoveel van hun kleinkind dat ze de grens tussen verwennen en ‘verpesten’ wel eens uit het oog verliezen. Ze doen er bovendien ook alles aan om ervoor te zorgen dat hun kleinkind in hun ogen de beste opvoeding krijgt.

Soms mogen de grootouders zich wel een beetje minder bemoeien. Het is en blijft immers jouw kind, niet die van hen. Grootouders vergeten in hun enthousiasme soms dat vroeger echt niet alles beter was. Ze zullen moeten accepteren dat de keuzes die jij maakt in de opvoeding van je kind niet altijd hetzelfde zullen zijn als waar zij voor zouden kiezen. Als jouw ouders of die van je partner daar moeite mee hebben, moeten ze dat los laten. Grootouders kunnen ook te ver gaan.

Concurrentiestrijd

Grootouders hebben ook valkuilen. En dat beseffen ze zelf ook, zo valt te lezen op www.opaenoma.nl. Ze vinden het heerlijk om hun kleinkinderen te verwennen, maar ook hier zijn duidelijke grenzen. Van grote cadeaus van de ene opa, tot nog grotere cadeaus van de andere opa. Er kan een concurrentiestrijd tussen grootouders ontstaan. Dit komt vaker voor dan je in eerste instantie zou verwachten: één op de zes grootouders geeft toe dat zij die concurrentiestrijd voelen.

Bemoeien met de opvoeding vinden veel grootouders stiekem heerlijk. Het is wel belangrijk dat jij als ouder beslist wat jezelf van belang vindt in de opvoeding van je kind. De meeste ruzies tussen opa’s en oma’s en ouders ontstaan door het bemoeien met de opvoeding.

Tips en tricks

Hoe kun je ervoor zorgen dat opa en oma accepteren dat jij wellicht een andere stijl van opvoeden hebt? Neem bijvoorbeeld een keer samen de opvoedregels door: het is belangrijk dat grootouders regelmatig met de ouders van het kind de manier van omgang bespreken. Op die manier begrijpen de grootouders jou beter en kunnen ze je ondersteunen in je keuzes.

Of stel vragen aan opa en oma welke regels zij belangrijk vinden of op welke manier zij het aller liefst invulling geven aan hun rol. Het is belangrijk om van elkaar te weten hoe je in de situatie staat.

Advies is altijd welkom. De grootouders van je kind hebben immers ook kinderen opgevoed en kunnen je soms helpen door iets te suggereren waar jij nooit over na zou denken. Maar aan het einde van de dag ben jij als ouder degene die beslissingen neemt over de opvoeding van je kind.

*Dit stuk is een samenwerking met www.opaenoma.nl

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes