5335fi.jpg

Fantastisch: via webcams kunnen ouders hun prematuurtjes in het UZ Brussel dag en nacht zien

14/06/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Je kindje dat te vroeg werd geboren moeten achterlaten in het ziekenhuis, dat is hartverscheurend. Het UZ Brussel heeft echter een fijne oplossing bedacht om die pijn wat te verzachten: sinds kort staat er een webcam gericht op élk bedje van de dienst Neonatologie.

Wanneer ouders van een prematuurtje naar huis gaan, is het allesbehalve gemakkelijk om hun kleine spruit te moeten achterlaten en te moeten missen. Dat zijn vaak lange uren, zonder contact met hun kindje, waarbij ze zich vaak zorgen maken of hun kindje het wel goed stelt.

“Dankzij het systeem met de webcams kunnen die ouders nu via een beveiligde website inloggen om hun kindje permanent te zien. Wanneer kindjes verzorgd worden en dus niet in de couveuse liggen, worden ouders daarover geïnformeerd via een boodschap op het scherm,” licht prof. Filip Cools, diensthoofd Neonatologie van het UZ Brussel toe. Het scherm van de monitor en het afgaan van een alarm is overigens niet zichtbaar via de webcam, zodat ouders niet onnodig ongerust worden gemaakt.

Alle 28 bedjes op de dienst Neonatologie werden uitgerust met een webcam, zowel op de NICU-afdeling (de neonatale afdeling voor intensieve zorgen, dus voor de meest kritieke prematuurtjes) als op de N*-afdeling (waar prematuurtjes verblijven die al wat sterker zijn en die geen intensieve zorgen meer nodig hebben).

24/7 contact houden

Het is voor ouders heel belangrijk om verbinding te maken met een kindje dat te vroeg werd geboren, en dat komt ook de ontwikkeling van het prematuurtje ten goede. Ouders worden dan ook actief betrokken bij de zorg. Zo wordt kangoeroeën aanbevolen, waarbij de baby op de blote huid van de mama of papa wordt gelegd. Dat huidcontact bevordert de ademhaling, hartslag en emotionele ontwikkeling van het kind. Het feit dat ouders nu 24/7 contact kunnen houden met hun kleine spruit helpt ongetwijfeld om die verbinding tussen ouder en kind vlotter te laten verlopen.

Sinds de webcams werden geïnstalleerd, ging elke ouder al in op het aanbod. Maar niet alleen ouders zijn opgetogen met het nieuwe systeem. Ook broertjes, zusjes, grootouders en andere familieleden of vrienden zijn er zeer over te spreken. Ouders die dat wensen kunnen hun codes aan hen doorgeven, zodat ook zij vanop afstand de groei en evolutie van de baby kunnen opvolgen. Zij mogen namelijk maar heel kort op bezoek komen, en telkens onder begeleiding van een ouder, om het infectierisico zoveel mogelijk te beperken. Ook voor hen bieden de webcams dus een fijn alternatief.

Investering van 85.000€

Voor het project was een investering van ongeveer 85.000 euro nodig. De helft daarvan wordt gedragen door Natus, de fabrikant van de webcams. Ook Acertys, het bedrijf dat voor de installatie en ontwikkeling van het beveiligd webplatform heeft gezorgd, deed een stevige duit in het zakje. Daarnaast werd via fondsenwerving een aanzienlijk bedrag ingezameld.

We kunnen dit hartverwarmende project alleen maar toejuichen. Hopelijk volgen ook andere ziekenhuizen dit voorbeeld!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes