7352fi.jpg

Felix maakt kleuters (en hun ouders) gelukkiger

21/04/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Felix is Latijn voor ‘geluk’. Daarom heet de ontwapenende kleuter in de geluksreeks van schrijver en onderzoeker Leo Bormans ook Felix. Hij is, zoals wij allemaal, op zoek naar geluk. En hij ontdekt dat dat vooral te vinden is in het kleine en het gewone dat hem overal omringt. Kleuters én hun ouders worden er zichtbaar gelukkiger van. Tienduizenden in Vlaanderen en Nederland lezen al mee. Nu is deel 2 er, waarin opnieuw drie alledaagse thema’s die bijdragen aan ons geluk centraal staan: zingen, helpen en zoeken. En jawel: recent onderzoek toont nog maar eens aan hoe belangrijk ‘voorlezen’ is, ook voor de allerkleinsten.

Leo Bormans is vooral bekend van zijn internationale bestsellers ‘The World Book of Happiness’, ‘The World Book of Love’ en ‘The World Book of Hope’. Daarin verzamelt hij het belangrijkste wetenschappelijk onderzoek over deze thema’s. Die inzichten vertaalde hij ook in de reeks ‘Geluk voor Kinderen’. Daarin verkent hij voor kinderen van 5 tot 12 aan de hand van originele verhalen over ‘geluksvogels’ telkens tien pijlers van geluk, vriendschap en hoop. Ook die boeken werden een wereldwijd succes met vertalingen tot in China en Japan.

Sinds hij zelf een kleinzoon heeft van twee jaar, zocht hij een manier om ook voor de allerkleinste peuters en kleuters van 2 tot 5 jaar verhalen te vertellen die niet gaan over kabouters en prinsessen maar over de gewone dingen in ons leven die ons gelukkig maken. ‘Felix zoekt Geluk’ werd meteen een succes. Het zijn zogeheten ‘knusselboeken’, een combinatie van al voorlezend knus te knuffelen en nadien iets kleins te knutselen om het gelukzalig gevoel langer vast te houden. En ja … dat werkt. Tv-presentator Siska Schoeters (‘De Wonderjaren’) testte het met succes uit bij haar eigen dochter en grote scholengroepen in Antwerpen en Rotterdam gaven het boek al cadeau aan hun klasjes.

De illustraties springen in het oog. Eigenlijk zijn het geen tekeningen maar fotografische ‘stills’ van jonge ontdekking en motion-designer Rosalien Helsen. Je merkt meteen dat zij opgeleid is om animatiefilms te maken. Felix wordt omringd door zijn beste vriendje Ami (‘vriendschap’) en zijn zusje Gloria (‘hoop’). Af en toe duikt zijn mama op. Elk boek telt drie grote verhalen. Die worden telkens gevolgd door tips voor een eenvoudig knusselgesprek op kleutermaat, achtergrond voor de voorlezer en originele knutseltips die aansluiten bij het verhaal. Soms volstaat het om voor je kleuter op twee vingertoppen een sip en een blij gezichtje te tekenen: de poppenkast is klaar!

Felix

In deel 1 ontdekt Felix de kracht van spelen. Niet met duur speelgoed maar met een grote, lege doos. Dat wordt zijn huis. Soms is de doos leuker dan wat erin zit. Hij leert dat lachende mensen gelukkiger zijn, net als zijn vriendje Ami. En uit de grote overdaad aan kleren, voedsel en bezigheden moet hij leren kiezen om zijn weg te vinden.

In deel 2 voelt hij het effect van samen zingen. Een helpende hand uitsteken maakt hem blij (vrienden helpen elkaar) en terwijl hij blijft zoeken vindt hij in het laatste verhaal uiteindelijk … zichzelf. Elk verhaal is onderbouwd door wetenschappelijk inzicht maar dat voelt de lezer niet. Hij geniet vooral van de ontwapenende eenvoud van de herkenbare hoofdfiguren én hun knuffel die in elke illustratie op een eigen manier betrokken is bij het verhaal. Nergens zijn de verhalen belerend of betuttelend. Het leef- en leesplezier spettert er gewoon van af. De kleine aanzetten tot babbelen en knutselen volgen spontaan.

‘Het gaat er niet om dat wij kinderen moeten leren om gelukkig, liefdevol of hoopvol in het leven te staan’, zegt Leo Bormans. ‘Meestal doen zij dat al van nature. Wij kunnen veel meer leren van hen dan zij van ons. Met deze verhalen ontdekken we samen de eenvoudige kracht van oprecht geluk. Corona heeft ons nog meer dan ooit duidelijk gemaakt dat geluk zit in het eenvoudige dat we kunnen koesteren: samen lachen, zingen, spelen maar ook elkaar helpen, leren kiezen en nieuwe wegen zoeken. Veel ouders en leraren mailen me dat ze dankzij deze boeken ook zelf gelukkiger zijn geworden.’

‘Voorlezen is een positieve interventie op zich’, zegt Leo Bormans. ‘Diverse onderzoeken, onder meer van het Melbourne Institue of Applied Economic and Social Research, wijzen uit dat kinderen die vanaf een jonge leeftijd worden voorgelezen op latere leeftijd voorlopen op andere kinderen. Dat is niet de bedoeling maar het toont in de overvloed van games en televisie wel de grote kracht van boeken. Kinderen van vier en vijf, die drie tot vijf keer per week werden voorgelezen, hadden bijvoorbeeld een half jaar voorsprong op andere kinderen uit het onderzoek. En als je iedere dag voorleest geeft dat je kind zelfs tot een jaar voorsprong op kinderen die minder vaak of nooit worden voorgelezen. Bovendien versterkt voorlezen zelfvertrouwen, emotionele ontwikkeling, de band tussen ouders en kind, verbeeldingskracht en later leesplezier. Als de verhalen daarnaast nog eens ergens over gaan, bijvoorbeeld over geluk en hoop, versterken we het effect. Dat is van een onschatbare waarde voor ons allemaal.’

Er is bij de boeken een uitvoerige, gratis lesbrief beschikbaar waarmee kleuterleiders aan de slag kunnen om de verhalen en de thema’s op vele creatieve manieren te integreren in de klaswerking. Ook ouders kunnen daaruit zinvolle informatie halen. Meer op www.felixzoektgeluk.com

Felix zoekt geluk

Felix zoekt Geluk is een reeks voorleesboeken voor peuters en kleuters van 2 tot 5 jaar. Deel 1 gaat over spelen, lachen, kiezen. Deel 2 over zingen, helpen, zoeken. (Leo Bormans en Rosalien Helsen. Uitgeverij Lannoo).

Meer info over de boeken vind je hier.

Webinar op woensdag 28 april om 14u: Felix zoek geluk - voorleesverhalen voor de allerkleinsten

Woensdag neemt Leo Bormans je tijdens een webinar mee naar de wereld van geluk en hoop voor peuters en kleuters. Meer info over het webinar vind je hier

Felix zoekt geluk

Van Antwerpen tot Rotterdam

Na de eerste lockdown in juni 2020 wilde de stad Antwerpen een gebaar stellen aan de 1750 kleuters die na de derde kleuterklas voor het eerst naar het eerste leerjaar zouden gaan. Ze schakelde een jury in om het meest geschikte kleuterboek daarvoor te vinden. Dat werd ‘Felix zoekt Geluk’. Uit het juryverslag: ‘Dit mooie boek zal aan alle kleuters worden geschonken door de Stad Antwerpen. In tijden van Corona hebben heel wat kinderen thuis moeten blijven en misten ze veelal de contacten als ook de educatieve opvolging door de kleuterleerkrachten. Met dit boek kunnen de kleuters in september alvast gelukkig starten in de grote nieuwe school.’

In Rotterdam (regio Rijnmond) besliste het scholenbestuur RVKO dat voor de eerste schooldag in september 2020 al hun locaties (voor meer dan 20.000 leerlingen) het pakket kregen met de boeken ‘Felix zoekt Geluk, de boeken ‘Geluk voor Kinderen’ én het bijhorende spel ‘De Geluksvogels’.

 ‘Een fijn boek voor ouders en leerkrachten om met jonge kinderen te praten over het thema geluk’ (Leeswijzer)

‘Boeiend door zijn eenvoud. Een klein brokje geluk voor alle lezers.’ (Pluizuit)

‘De rustige illustraties spreken zeer tot de verbeelding.’ (Pluizer)

‘Mooi vorm gegeven. Dit vertederende boek is een aanrader voor jonge kinderen, hun ouders en leerkrachten, om samen heerlijk actief bezig te zijn met luisteren naar verhalen, knuffelen en knutselen, kortom: knusselen!’ (jgm op bol.com)

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes