3619fi.jpg

Geen punten op school en toch de beste van de klas: zo doen de Finnen het

21/03/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

We leven steeds meer in een prestatiemaatschappij en de druk ligt vaak hoog, zowel op onszelf als op onze kinderen… Maar het is niet overal zo. De Finse leerlingen hebben het minste aantal uren les, het minste huiswerk en krijgen vaak niet eens punten. En toch scoren ze uitstekend op internationale tests zoals Pisa, zo was te zien in een reportage op Klasse.be. En toch is het Finse onderwijs redelijk traditioneel… Hoe doen ze dat dan?

1. Juf/meester heeft 3 jaar dezelfde leerlingen

De juf of meester geeft drie jaar les aan dezelfde klas. De juf verhuist dus met haar leerlingen mee van het eerste naar het tweede en daarna derde leerjaar. Op die manier scheppen ze een band en kent de juf/meester haar/zijn leerlingen door en door, wat dan weer vertrouwen schept bij de leerlingen en ze gemakkelijker zullen leren. 

2. Aangepast huiswerk naargelang het kind

De Finse kinderen krijgen wel degelijk huiswerk, alleen worden daar nooit punten aan gegeven. Meer zelfs, de wet verbiedt het om in de eerste jaren van het basisonderwijs punten te geven. Nog belangrijk: de toetsen en het huiswerk zijn niet voor elke leerling gelijk.

3. Genoeg speeltijd en buiten spelen

Lessen duren korter; na 45 minuten is de les al gedaan. De kinderen mogen dan buiten spelen, ook als het heel koud is. Ten laatste om 14 uur is de school gedaan. 

4. Leerkrachten helpen elkaar na lesuren

De school mag dan voor de leerlingen vroeger stoppen, de leerkrachten blijven gewoon op school. Niet zozeer om te vergaderen, maar wel om met elkaar te overleggen, bijvoorbeeld als een bepaalde aanpak die bij een leerling niet werkt of over welke extra zorg sommige leerlingen nodig hebben. Ze bereiden soms ook de lessen met een aantal collega’s voor.

5. Leraren hebben autonomie

De toetsen die van de leerlingen worden afgenomen dienen alleen voor de leerkracht zelf. Concreet wil dat zeggen dat de leerkrachten geen lange administratieve verslagen moeten maken. De toelatingsprocedure om te mogen beginnen aan de opleiding tot leerkracht is wel heel lang, want de overheid wil alleen de beste leerkrachten voor de klas.

De volledige reportage

Klikhier om de volledige reportage in Klasse na te lezen en klik hier voor de filmpjes te bekijken die ze maakten van de school in de Pöllönkangasschool in Oulu.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes