2955fi.jpg

Geluk zit in die onverwachte knuffel

3/06/2015

Opzij, opzij, opzij! Gehaast, ik ben altijd gehaast. Ook als ik ’s avonds mijn dochter oppik. We hebben altijd nog een hele waslijst af te werken.

Opzij, opzij, opzij! Gehaast, ik ben altijd gehaast. Ook als ik ’s avonds mijn dochter oppik. We hebben altijd nog een hele waslijst af te werken. 

De race van elke dag

Meestal duw ik haastig de crechebel in en pluk ik mijn meisje van de grond. Ik stel een paar kindjes teleur (sorry schat, ik ben je mama niet, je kunt niet met ons mee. Eén keer stond er zelfs een baasje met zijn jasje klaar.) Dochterlief moet nog snel een propere pamper en haar vestje aan. Aardige kinderverzorgsters An en Mieke weten gelukkig van aanpakken, want mijn lieverd ligt geen seconde stil.

De avondshift? Die begint met de huishoudelijke taken die we 's ochtends negeren of vergeten. De vaatwasmachine leegmaken, de kois hun late ontbijt serveren (sorry visjes … het schuldgevoel zorgt ervoor dat we er dan nog twee handjes eten bij gooien. Geen wonder dat die beesten zo bijkomen), de vuile was wegwerken … En dan moeten we het eten nog klaarmaken. En elkaar zoenen. En natuurlijk voldoende tijd maken voor onze dochter.

Twee kleine armpjes

Die vrijdag lijkt er eentje zoals de meeste vrijdagen. De dochter zit samen met enkele meisjes gezellig blokjes, auto's en tutjes te delen (en dan vraag ik me af waarom ze zo vaak ziek wordt?). Ik roep haar en ze geeft me haar mooiste blik van herkenning. Wanneer ik haar optil, gebeurt het. Normaal ondergaat ze die handeling gewoon, maar nu drukt ze opeens haar hele lijfje tegen me aan. Twee kleine armpjes om me heen. Zowat een minuut lang voel ik de zachte druk van onze allereerste knuffel. 'Kijk nuuuuuuu', roepen An en Mieke in koor.

Ik ben helemaal overdonderd. 's Avonds doe ik het verhaal van de knuffel aan mijn man. We proberen dat hele weekend een gelijkaardige omhelzing ‘uit te lokken’, maar niets. Die maandag erop stelt mijn man plots voor om ons kleintje op te halen, ‘zo kan jij eens wat langer doorwerken, he schat'. Ook hij vangt bot.

Een knuffel kun je niet forceren. En dat vind ik echt het allermooiste aan het moederschap. Soms word je overvallen door totaal onverwachte, maar wonderlijke dingen. Zoals een knuffel.