7461fi.jpg

Gelukkige verjaardag aan de COVID-generatie baby's

20/05/2021

Lieve COVID-generatie baby, jouw geboorte zou de wereld veranderen voor je ouders en familie. Maar de manier waarop had niemand kunnen voorspellen. Want dat de wereld veranderd is, dat kunnen we niet langer ontkennen. We worden er dag in dag uit mee geconfronteerd.

Jouw geboorte had de wereld moeten veranderen. Jouw geboorte en niets meer. Geen virus. Geen lockdowns. Geen anderhalve meter afstand.

Jouw ouders hadden de kans moeten krijgen om te pronken. Samen als kersverse ouders, wandelend door de winkelstraten met jouw in de reiswagen of in een draagzak. Vreemdelingen die dan ontroerd zouden glimlachen. Jouw mama zou jou moeten meenemen op uitstapjes met de vriendinnen, die hun hormonen niet onder controle zouden kunnen houden, gewoon door naar jou te staren.

Je had familie moeten ontmoeten. Groepen van mensen die samen met jouw ouders hadden afgeteld naar jouw geboorte. Oma’s en tantes die figuurlijk om je vechten. Om je even in hun armen te sluiten en je niet meer te willen loslaten. De simpele, kleine dingen. Dingen die nu niet konden, met dank aan COVID.

Toch, tussen alle kommer en kwel. Tussen alle maatregelen en constante veranderingen, werd jij geboren. Die dag bracht je hoop in het leven van jouw ouders. Gaf je hen een zalig, heerlijke dag. In het jaar waarin de hele wereld erop achteruit ging, zorgde jij ervoor dat twee mensen intens geluk mochten ervaren.

Je werd geboren om nieuwe gezichten te ontmoeten, wat dankzij die mondmaskers onbegonnen werk was. Maar jij ontmoette harten. Het pure innerlijke van de mensen rondom jou. Jij las mensen hun warmte en liefde. De warme blik in mensen hun ogen, dat was jouw eerste indruk van deze wereld. Ja, je werd geboren in een jaar waarin je haast nooit iemands lach zag door mondmaskers. Maar hoe mooi is het dat jij het pure innerlijke kon aflezen, gewoon uit een simpele, liefdevolle blik?!

Je werd geboren in een jaar waarin mensen zich realiseerden dat het leven meer was dan het materialistische, de vele droomvakanties waarmee we konden pronken op Instagram. Het jaar waarin genieten van de kleine dingen, een herfstwandeling, vrienden aan de overkant van de straat, Oudejaar vieren in het gezin, weer voelden hoe we het even vergeten waren. Die zaken die we vanzelfsprekend vonden werden plots zo kostbaar.

Je bent geboren in het jaar waarin we onszelf op de achtergrond plaatsten. Het jaar waarin we besef kregen hoe belangrijk anderen voor ons zijn. Het eerste jaar waarin we afstand hielden van elkaar, om elkaar veilig te houden. Een periode waarin we meer dan eens werden geconfronteerd met gemis maar onze eigen sociale behoefte opzij hebben gezet uit liefde voor elkaar.

Je bent geboren in het jaar waarin we mochten profiteren van meer tijd met elkaar te spenderen. En moesten je ouders gewoon doorwerken in deze periode, dan kreeg je het genot om tijd te spenderen tussen jou en je gezin. Wat misschien in eerste instantie logisch klinkt, maar het niet is.

Meer dan eens hebben we dit jaar mogen voelen en ervaren hoe fijn het kan zijn. Gewoon, thuis, in ons kleine bubbeltje. Geen wilde verhalen van vakanties van vrienden, maar het geluid van een gezin aan tafel. Het samen knutselen, het samen wandelen, het samenzijn. Een periode waarin een band tussen ouder en kind nog sterker, dieper werd dan hiervoor.

Jouw ouders hadden jouw geboorte waarschijnlijk anders ingebeeld. Ze hebben geen babyshowers of doopsels kunnen doen. Vele suikerbonen bleven liggen. Ontmoetingen met baby’tjes gebeurden via FaceTime of via foto’s. Maar hoe de pandemie ons leven ook beïnvloedt, we zijn nog steeds de doorzetters die geen feestje voorbij laten gaan. Alsook niet jouw verjaardag. We kunnen geen grote feesten geven, maar we zijn creatief.

Dit jaar kunnen we niet inhalen, maar we zijn dit jaar ook niet kwijt. Jij, lief kind uit 2020, je hebt zoveel geleerd in zo’n “bijzonder” jaar. Vergeet nooit te lachen naar vreemden, geniet van etentjes thuis met je eigen bestek en servies. Bezoek familie en vrienden, zomaar omdat het kan. Onthoud dat deze momenten bijzonder betekenisvol zijn en ze elk moment in je leven zomaar kunnen worden afgepakt.

Je bent het afgelopen jaar het licht geweest voor velen onder ons. Dus wees er maar zeker van dat dit jaar een stuk mooier was dankzij jou.

Gelukkige verjaardag, baby uit de COVID–generatie!

 

Deze blog verscheen eerder op Smotherhoods.