7315fi.jpg

Gevaccineerde mama’s geven COVID-antilichamen door aan hun baby via navelstreng én borstvoeding

26/03/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Als je al gevaccineerd bent tegen COVID en je bent zwanger of je geeft borstvoeding, dan zou je op die manier je kindje kunnen beschermen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gevaccineerde mama’s COVID-antilichamen doorgeven via de navelstreng en/of via borstvoeding.

Bij een studie in Massachusetts volgden dokters 131 vrouwen op die al een eerste vaccin hadden gekregen van Pfizer, Moderna of BioNTech. Onder hen waren er 84 vrouwen zwanger en gaven er 31 vrouwen borstvoeding, de 16 andere vrouwen waren niet zwanger en gaven geen borstvoeding. Tijdens het onderzoek bleek dat er antilichamen gegenereerd door het vaccin aanwezig waren in alle stalen navelstrengbloed en borstvoedingsmelk die werden genomen. Het niveau van antilichamen was overigens even hoog bij de drie verschillende groepen.

Ook vrouwen die na de bevalling werden gevaccineerd, gaven antilichamen door aan hun baby via borstvoeding.

Uit eerdere studies was al gebleken dat vrouwen die het coronavirus hadden opgelopen ook antilichamen doorgaven aan hun pasgeboren kindje. Maar de dokters in Massachusetts merkten nu dat de bescherming die wordt doorgegeven door gevaccineerde moeders merkelijk hoger lag dan bij moeders die een infectie hadden doorgemaakt.

Ze willen nu verder onderzoeken hoe efficiënt de bescherming is die moeders doorgeven aan hun baby, en hoe lang die blijft doorwerken.

 

Bron: The Harvard Gazette