4746fi.jpg

Elk glas alcohol tijdens de zwangerschap blijkt er één te veel

13/06/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Dat ladderzat zijn tijdens de zwangerschap geen goed idee is, daar is iedereen het over eens. Maar af en toe een glaasje meedrinken, daar zien veel zwangere vrouwen geen graten in. Fout, zo blijkt nu. Zelfs licht tot matig alcoholgebruik zou ongeboren baby’s al schaden.

De overheid komt dan ook met de slogan “De mooiste start begint met een stop”. Wie een kindje verwacht, schrapt maar beter meteen alcohol (en andere verslavende middelen). Uit onderzoek blijkt namelijk dat élke vorm van alcohol tijdens de zwangerschap een effect kan hebben op de ongeboren baby.

Afwijkingen in het gezicht

Tijdens een Australische onderzoek werden 415 baby’s onderzocht rond hun eerste verjaardag. Met 3D-computeranalyses werd de anatomie van hun gezicht tot in detail opgemeten. Daarbij vonden de onderzoekers afwijkingen in de gezichten van de baby’s van wie de moeder alcohol had gedronken, ongeacht de hoeveelheid. Het gaat over minieme afwijkingen, die amper te zien zijn met het blote oog.

Foetaal alcoholsyndroom

De afwijkingen die werden vastgesteld waren een lichte vorm van de typische kenmerken van het foetaal alcoholsyndroom, waaraan kinderen lijden als hun moeder zwaar dronk tijdens de zwangerschap. Concreet gaat het om een platter gevormd gezicht, met een neus die korter is en naar boven kantelt. Hoe meer alcohol een moeder dronk, hoe meer uitgesproken deze kenmerken.

Eerste trimester

Er blijkt vooral een verschil merkbaar te zijn tussen baby’s van  moeders die geen druppel alcohol dronken tijdens de zwangerschap, en baby’s van moeders die weinig alcohol dronken tijdens het eerste trimester. We spreken dan over minder dan 2 eenheden per gelegenheid, en minder dan 7 eenheden per week.

Invloed op de ontwikkeling van de hersenen

Uit het onderzoek blijkt dat de effecten van alcohol geleidelijk toenemen naarmate de moeder meer alcohol drinkt, en dat er dus niet alleen effecten zijn bij overmatig gebruik. Alcohol beïnvloedt onder andere de ontwikkeling van de schedel en van de hersenen. Als we zien dat zelfs een kleine dosis alcohol al een subtiel effect heeft op de gezichtsvorm, dan is het aannemelijk dat er ook een invloed is op de ontwikkeling van de hersenen van het kind.

Geen 'veilige' ondergrens

Deze bevindingen werpen een nieuw licht op de discussie over het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. Daarom adviseert de overheid om geen druppel te drinken tijdens de zwangerschap. Meer nog, het is aan te raden geen alcohol meer te drinken zodra er plannen zijn om zwanger te worden. Het is namelijk onduidelijk of een ‘veilige’ ondergrens bestaat.

Één vrouw op drie drinkt tijdens zwangerschap

In Vlaanderen drinkt bijna één op de drie vrouwen alcohol tijdens haar zwangerschap. Één op de dertig vrouwen drinkt zelfs meer dan een glas per week. In die groep vinden we bovengemiddeld veel vrouwen van Belgische origine, met een hoger diploma en een hoger inkomen. De reden dat zij alcohol niet volledig schrappen, is omdat er geen eenduidige bewijzen zijn dat een sporadisch glaasje de ontwikkeling van hun kind belemmert. Maar daar lijkt nu dus verandering in te komen.

 

Bron: De Standaard