5407fi.jpg

Gij zult niet vloeken! … Of wel?

13/08/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Byrne bracht in een interview in de talkshow Good Morning Britain wat controverse teweeg. Volgens haar hoef je je kinderen helemaal niet altijd op de vingers te tikken bij vloekwoorden. Ze is zelfs van mening dat het goed is om je mini-me’s vanaf hun tweede al de betekenis van die lelijke woorden bij te brengen.

Op de speelplaats

“Ik wil de ouders het moment van schaamte besparen als kinderen vloeken op ongepaste plekken. In plaats van het gedrag meteen af te breken, kunnen we een dialoog aangaan en bespreken waarom het ongepast is. Zo weten ze dat ze andere mensen kwetsen”, zegt ze.

“Als we er zelf niet met hen over praten, leren ze misschien op de speelplaats vloeken via hun klasgenootjes. In dat geval zullen ze geen idee hebben dat scheldwoorden een impact kunnen hebben op de gevoelens van anderen”, legt ze verder uit.

Geen bijval

Of de kijkers het met haar eens waren? Not so much … Twitter kleurde rood na de uitzending en blijkbaar zag 72 procent het totaal niet zitten om kinderen al zo jong te leren wat vloekwoorden inhouden.

De Belgische pedagoog Pedro De Bruyckere nuanceert de uitspraken in een gesprek met Het Nieuwsblad. “Er is een groot verschil tussen je kind leren vloeken en leren wat vloeken betekent. Uitleggen waarom iets niet mag, is altijd een goed idee. (…) Achter sommige vloekwoorden zit echter een abstracte redenering. Die zullen kindjes rond de twee nog niet begrijpen, maar het kan geen kwaad om mee te geven dat sommige woorden choquerend kunnen overkomen”, zegt hij.