6847fi.jpg

De volksverhuizing

25/06/2024

Een daguitstap, weekendje weg of op (auto)vakantie gaan: het is precies een volksverhuizing. Met een baby vergt dit een hele voorbereiding en organisatie.

Verantwoordelijkheid

De taken zijn bij ons verdeeld. Ik maak de valiezen en doe de baby-voorbereiding. Mijn vriend laadt de auto in (lees: puzzelen, alles schikken en zorgen dat er nog plaats is voor onszelf en de baby).

Ondanks de taakverdeling heb ik het gevoel het meeste werk te hebben en tegelijk ook de grootste verantwoordelijkheid. Want wat als ik iets zou vergeten? Mijn vriend is daar heel gemakkelijk in: ‘take half the luggage, twice the money’. Wat je niet mee hebt, kan je ter plaatse kopen. Maar in mijn hoofd werkt dat zo niet. Ik moet alles mee hebben, zeker voor mijn kleine meid. 

Routine

De eerste reis met onze babydochter – ze was toen vijf maanden oud -was een hele onderneming. In de auto was nog net plaats voor haar. Gelukkig maar. Hoe meer je er op uit trekt – al is het maar een kleine daguitstap – hoe geroutineerder je wordt.

Je moet ook aan veel denken. De auto zit dan wel propvol, maar zorg er voor dat de verzorgtas binnen handbereik ligt. En raad eens wat we bij de eerste stopplaats vergeten uit te halen. Juist, ja.

Vergeet ook niet de maaltijden in te plannen. Voor ons is het gemakkelijk om snel een ontbijtkoek of sandwich binnen te spelen, maar voor kleine baby’s gaat dat nog niet.

Hou er dan ook rekening mee dat de reistijd langer wordt: je stopt frequenter, neemt langere pauzes. Al is dat voor personen met een kleine blaas juist een meerwaarde. 

Organisatie

Intussen heb ik mijn organisatietalent beter ontwikkeld. Op mijn smartphone heb ik een checklist staan van wat er allemaal mee moet. Heel handig, zo kan je bij elke trip of logeerpartij van je kleintje aanvinken wat er intussen in de valies zit.

En oh ja, ik slaag er wel in om quasi alles voor mijn kleine meid mee te hebben, maar door de hele organisatie heb ik voor mezelf vaak te weinig mee. Misschien moet ik daar nog een afvinklijst voor aanmaken. 

Het lijkt misschien een volksverhuizing en de voorbereiding kan een beetje stress geven, maar het belangrijkste is om volop te genieten van je (dag)uitstap, tripje of vakantie.

Tips

  1. Een goede voorbereiding is al de helft van het werk. Gebruik een checklist op je smartphone. Je kan dit dan steeds hergebruiken.
  2. Hou rekening met een langere reistijd en plan frequente stoppauzes in om de baby te verversen, te voeden, en om samen de benen te strekken.
  3. Alles mee hebben, hoeft niet. Veel zaken kan je ook ter plaatse kopen: luiers, vochtige doekjes, voeding…
  4. Verdeel de vochtige doekjes. Leg een pakje bij de passagierszetel, stop een klein pakje in de wandelzak of in je handtas.
  5. Doe een klein flesje wasmiddel mee. Heb je toch iets van kledij te kort voor je kleine spruit (of voor jezelf), dan kan je het snel zelf uitwassen.
  6. Ook een klein flesje afwasmiddel is altijd handig om bij te hebben. Ik waste de flesjes, fopspenen en borstkolf in de lavabo van de badkamer. Mijn afdruiprek was hierbij een handig hulpmiddel.

 

Deze blog verscheen eerder op EvaCreatief.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes