6438fi.jpg

Goede voornemens in het huishouden? Met deze routines slaag je erin!

13/01/2020

Ik had goede voornemens voor mijn huishouden in 2020 maar … Ik loop als een kip zonder kop doorheen het huis van alles te doen, maar waar is het begin en waar het einde? Er is weeral een bom ontploft bij ons in huis! Hoe meer ik doe, hoe meer het lijkt dat ik de controle verlies…

Komt dit jou bekend voor ?

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je heel de tijd bezig bent met opruimen, wassen, poetsen, organiseren maar dat je toch de controle niet echt hebt?

Wel, dit ondervond ik zelf ook en veel van mijn klanten maakten mij dezelfde opmerking.

Als Opruimcoach heb ik de laatste 3,5 jaar heel wat gezinnen helpen opruimen en selecteren, maar om het dan ook echt opgeruimd en proper te houden … dat was nog steeds een probleem.

Routines

Daarom heb ik mij verdiept in het ontwikkelen van Routines. Dit zijn zeer uiteenlopende stappen die je aanleert en meeneemt in je huishouden om de touwtjes volledig in handen te krijgen. Oude gewoonten worden herbekeken, aangepast of gewist en nieuwe routines komen in de plaats.

Ik geef jullie enkele voorbeelden met al een speelse tip.

 1. Ochtendroutine: te veel stress in huis voordat je naar school / werk moet vertrekken?
  We gaan bekijken wat er allemaal in jouw planning (en die van je andere gezinsleden) zit. Waarschijnlijk probeer je te veel opdrachten te proppen in de tijdspanne die je maar hebt. We gaan elke opdracht een tijdsduur geven en bepalen of jouw ochtendroutine haalbaar is. En is dit niet zo, dan gaan we natuurlijk kijken hoe we dit wel stress-loos kunnen laten verlopen.
 2. Postroutine: Geraken er bij jou thuis ook wel eens papieren zoek? Is er een factuur niet op tijd betaald? Dit komt meestal doordat er geen vaste dag is ingepland om betalingen en papierwerk uit te voeren. Daarnaast brengen we ook een systeem in je woning aan zodanig dat er nooit nog een document kan verdwijnen.
 3. Wasroutine:  The never ending story …
  Wel, het kan zonder bergen was om te plooien die blijven staan. Met deze routine gaan we er voor zorgen dat er geen nieuwe wasronde gestart wordt zonder dat de vorige wasronde is opgeplooid. Dit vraagt wat aanpassing maar kan je zo veel tijd en rust opleveren. En natuurlijk kunnen andere gezinsleden ook een handje toesteken in was verwerken.
 4. Opruimroutine: Heb jij al ooit de meest logische weg doorheen je huis gezocht om alle losse spulletjes terug op hun juiste plaats te krijgen? Het kan op een leuke en speelse manier en het kost je veel minder tijd dan een grote opruimactie.
 5. Onderhoudsroutine : We bekijken verschillende manieren om onze woning “leefbaar”, “proper”, “gestructureerd” en “functioneel” te houden.
  Velen onder ons hebben een hekel aan poetsen omdat het een werkje is dat maar blijft doorgaan. Van de ene kamer naar de andere kamer en weer terug. Overal blijf je wel iets tegenkomen dat moet gebeuren… Ondanks bepaalde gewoonten die je nu hebt zal je zeker hier en daar nog dingen vergeten of er gewoon niet toe komen. Met deze routine maken we je onderhoud visueel aan de hand van een Tetris-spel. We zorgen dat je gemotiveerd geraakt om elk blokje van maximum 50 minuten te kunnen afvinken en op maandbasis dus een proper huis te hebben.

Natuurlijk zijn er nog andere routines… 12 in totaal !

Ben je benieuwd ?

Goed nieuws:

De eerste Routine, Dagelijks Onderhoud, is gratis te bekijken via deze link.

Je kan naast de 2 filmpjes met uitleg ook het werkboekje downloaden en invullen en mijn eigen voorbeeld erbij nemen om mee aan de slag te gaan.

Heb je toch nog vragen, neem dan gerust contact op.
Laat je goede voornemens voor 2020 dus niet varen en ga voor een huishouden onder controle en MEER TIJD VOOR JEZELF EN JOUW GEZIN.

 

Tina Favache
RoutineCoach
www.opruimgroep.be

 

 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes