Groenten uit de diepvries: snel & gezond

Oma Baas Heleen weet als de beste hoe ze snel en smakelijk moet koken: als fulltime werkende huisarts en mama klaarde ze elke dag de klus in 30 minuten (voor-, hoofd- én nagerecht). Dit zijn haar tips om snel kraakverse wortels en peterselie bij de hand te hebben. Jawel, 2 x uit de diepvries en toch lekker!

Oma Baas Heleen weet als de beste hoe ze snel en smakelijk moet koken: als fulltime werkende huisarts en mama klaarde ze elke dag de klus in 30 minuten (voor-, hoofd- én nagerecht). Dit zijn haar tips om snel kraakverse wortels en peterselie bij de hand te hebben. Jawel, 2 x uit de diepvries en toch lekker!

1. Lekkere wortels… uit de diepvries

Diepvrieswortels kopen doe ik nooit. Ze zien er zeer kunstmatig uit naar mijn gevoel. En toch zitten er altijd wortels in mijn diepvries.
Probeer het eens op deze manier:

  • Snijd 2 à 3 bussels wortels tegelijk, als je eens tijd hebt.
  • Schraap ze en snijd ze middendoor in vier lange delen (ik laat er het groene uiteinde nog aan, omdat dat soms een ‘culinaire’ look aan een gerecht geeft.)
  • Was ze, droog ze, en vries ze zo – in porties – in. Ongekookt.

Bij de bereiding:

  • Wil je ze als groente bij een stukje vlees serveren? Na 8 minuten in de microgolf op volle kracht zijn ze gaar. Niet vergeten om tegelijk een uitje te snijden en te stoven voor wat extra smaak.
     
  • Wil je ze in een gerecht verwerken, zoals bijvoorbeeld in spaghetti of vol-au-vent? Snijd dan de wortels gewoon in kleine stukjes terwijl ze nog bevroren en rauw zijn (dat lukt als ze al een aantal minuten uit de diepvries zijn). En laat ze mee garen met het gerecht in kwestie.

2. Peterselie: easy smaakmaker

Ik ben een grote fan van peterselie en gebruik het bijna dagelijks. Maar aangezien ik geen tijd heb om telkens opnieuw een bussel peterselie te wassen, te snijden en te vermalen doe ik het zo:

  • Ik koop drie bussels in één keer.
  • Ik steek ze allemaal in hun geheel met stelen omhoog in een sladroger gevuld met water en ververs het water tot er geen zand of aarde meer vrij komt.
  • Vervolgens knip ik de dikke stelen eraf en draai de peterselie droog.
  • Tot slot verdeel ik het over verschillende zakjes en vries ze in.

Bij de bereiding:
Als je de peterselie uit de diepvries haalt, kun je gewoon met je handen de peterselie breken en ‘verkruimelen’. Het is echt het proberen waard!

Meer weten? Lees ook ons artikel 5 tips om snel te koken. 

De gouden raad van Oma Baas:

Niet alle groentjes behouden hun lekkere smaak na een tussenstop in de diepvriezer. De volgende groentjes maak je het best vers: witlof, bloemkool, champignons.