6915fi.jpg

Brief aan de minnares van mijn vriend

27/08/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Eerst en vooral, ik wil hiermee geen gesprek aangaan. De hoop dat dat gesprek er kwam, ben ik al lang kwijt. De hoop dat jij het respect en het lef had om mij eerlijk te vertellen wat er allemaal aan de hand was zonder dat ik dat van anderen moest horen ook.

Ik schrijf dit ook niet omdat ik enige vorm van medeleven van jou wil, want dat had je moeten hebben toen je deed wat je deed, sinds december ‘18.

Ik schrijf dit omdat ik dat voor mezelf moet doen, omdat ik na een jaar geen rust kan vinden en dus alles probeer waar ik ook maar van denk dat het kan helpen.

Boos, verdrietig en teleurgesteld

Omdat ik boos, verdrietig en enorm teleurgesteld ben in de mensen rondom mij, maar vooral in de man die ik het liefste zag op de hele wereld en de vrouw die het nodig vond om mijn leven kapot te maken.

Want dat is wat jij samen met hem gedaan hebt, mijn leven, mijn droom in tienduizend stukken geslagen.

Ik haat het, dat ik een jaar na die eerste grote barst nog steeds het gevoel heb dat ik in verdriet leef.

Ik haat het dat dronken met elkaar in bed kruipen zo uit de hand kan lopen, zodat ik mijn dochter alleen moet opvoeden.

Ik haat het dat jullie leven zo makkelijk verder gaat.

Ik schrijf dit omdat ik niet denk dat jij kan vatten wat voor een impact dit heeft. Want wat voor jou een zatte, dronken nacht was (of dat hoop ik ten zeerste en geen ‘goed uitgedacht plan langs jouw kant’), heeft mijn leven op zijn kop gezet. En dan ben ik heel lief en heel braaf, want dat dekt niet eens de lading. Mijn leven is, door die nacht, op dit moment even verwoest.

Ik ben dankbaar voor al het moois en vooral voor mijn prachtige dochter, maar verder is er op dit moment weinig om dankbaar voor te zijn.

Ik denk niet dat je het beseft

Ik denk niet dat je beseft dat al die dingen alleen doen, ongelofelijk zwaar is.

Ik denk ook niet dat je beseft wat nachten van huilen en krijsen doen met iemand. Dat is met twee al zwaar, laat staan alleen.

Ik ben er zeker van dat je die dingen niet beseft, want dan lijkt het me sterk dat je een weekend kan plannen een jaar nadat mijn leven zo op zijn kop is gezet.

Ik denk niet dat je beseft wat het is om niet te kunnen gaan werken, omdat je gewoon niet sterk genoeg in je schoenen staat.

Net zoals je niet beseft dat ik al weken wakker lig van het idee dat ik dat binnen twee maanden wel moet doen, niet wetende hoe ik alles alleen gebolwerkt zal krijgen.

Of dat je ook niet beseft wat het is om de mooie momenten niet te kunnen delen met de man die je graag ziet (zag, laat ons duidelijk zijn), de vader van je kindje.

Maar vooral, ik denk dat je niet beseft, nooit zal beseffen, hoe moeilijk ik het heb als ik mij slecht voel, omdat ik het gevoel heb dat ik niet de mama kan zijn voor mijn dochter die ze verdient. Omdat ik het gevoel heb dat ik op elk vlak tekortschiet, omdat ik gewoon niet voor twee tel. Omdat ik moe ben, na een hele dag zorgen, omdat ik moe ben na een slapeloze nacht. Omdat ik zo moe ben, maar toch wakker lig omdat ik aan het piekeren ben. Begrijpe wie begrijpen kan.

Je beseft het niet en zal het nooit beseffen. Niet wat ik denk en voel, niet wat je kapotgemaakt hebt.

Ik hoop dat je aan mij denkt

Ik hoop dat je aan mij denkt, de dag dat je ontdekt dat je zwanger bent, goed wetende dat ik het dankzij jullie allemaal alleen kon doen.

Ik hoop dat je aan mij denkt als je drie maanden ver bent en het geslacht van je kindje te weten komt. Op dat moment was mijn droom al aan diggelen geslagen en was ik naast ongelofelijk blij (dat ik een gezond lief klein meisje op de wereld ging zetten), helemaal gebroken. Wist ik veel wat er nog zou komen.

Ik hoop dat je aan mij denkt als je vijf maanden ver bent, de dag dat hij de deur hier achter zich dicht trok. Niet omdat hij (of jij) eindelijk eerlijk geweest was, wel omdat ik toen op berichten van jou was uitgekomen. Niet eens de moeite gedaan (noch van jou, noch van hem) om te verbergen wat er speelde.

Ik hoop dat je vanaf dan bij elk bezoek aan de gynaecoloog en vroedvrouw, onderzoek, ziekenhuisbezoek, rondleiding of eender wat, aan mij denkt. Want ik heb al die dingen alleen kunnen doen, tussen koppels die, zoals het hoort, supergelukkig waren met ‘hun’ zwangerschap.

Ik hoop dat je tijdens je bevalling aan mij denkt. Ik hoop dat er ergens diep vanbinnen een stemmetje is dat zegt ‘Stel je voor dat je dit allemaal alleen moet doen’, wanneer je partner voor jou zorgt op dat moment.

Ik hoop dat even aan mij denkt als je een week bevallen bent, want dat is, dag op dag, het moment waarop mijn wereld voor een derde keer helemaal kapotgeslagen werd. Als jouw pasgeboren baby op dat moment in je armen ligt, hoop ik dat je aan mij denkt, goed wetende dat ik het allemaal alleen heb moeten doen.

En nee, ik heb niets alleen moeten doen. Ik heb prachtige vrienden en familie en ik kan in geen woorden neerschrijven hoeveel zij deden en blijven doen, maar zij kunnen helaas niet goedmaken wat jij kapotgemaakt hebt. Nooit.

Ik hoop dat je blij bent met wie je (geworden) bent. Ik weet in elk geval dat ik heel erg hard mijn best ga doen om mijn prachtige dochter op te voeden naar een persoon die wél waarden en normen heeft en met respect voor anderen leeft. Iemand die voor zichzelf kiest, maar niet ten koste van anderen. Iemand die het leven van een ander niet verwoest voor zichzelf. En vooral iemand die, als ze een fout maakt, hier ook eerlijk en open over kan communiceren, zonder dat alles groter wordt dan het hoeft te zijn.

Want ik stond aan de andere kant en ik wil niet dat zij ooit iemand aandoet wat jullie deden, dat zij zo iemand wordt.

Ik hoop dat zij, als iemand in haar vriendenkring dit ooit doet, wél de moed zal hebben om die persoon aan te spreken en te confronteren met hoe fout het is wat ze doen.

Maar ik hoop gewoon dat mijn dochter een prachtige vrouw wordt, die handelt in alle eerlijkheid en in alle respect voor zichzelf en anderen.

Daar ga ik mijn best voor doen. Heel érg hard.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes