Hedendaagse etiquette voor kinderen: allesbehalve saai en voorbijgestreefd

  • door Mamabaas

Het klinkt misschien als iets uit een ver verleden, maar etiquette is wel degelijk nog altijd een hot topic. Want jawel, ook vandaag nog blijven woorden als alsjeblieft en dankjewel magische woorden, die in de praktijk maar al te vaak worden vergeten. Maar die etiquette mocht weleens in een moderner jasje worden gegoten, vond Valerie Van Dycke, en dus opende ze in 2016 The Finishing School.

Met The Finishing School wil Valerie Van Dycke workshops etiquette aan kinderen geven. En het gaat daarbij echt niet alleen over het correcte gebruik van mes en vork, maar over richtlijnen die het makkelijker maken om je in verschillende sociale situaties comfortabel te voelen. Jezelf voorstellen in publiek, vrienden maken of lichaamstaal gebruiken, het komt allemaal aan bod.

Valerie Van Dycke

Hedendaagse benadering

Het was toen Valerie meermaals opmerkte dat kinderen en tieners niet meer spontaan goeiedag zeiden, dat het idee begon te rijpen. Ze verdiepte zich in de klassieke etiquette, maar vond het allemaal nogal oubollig en clichébevestigend, en dus ging ze op zoek naar de hedendaagse benaderingen in het buitenland.

Dankzij verschillende opleidingen rond gedragsregels in het algemeen en het aanleren ervan aan kinderen en tieners specifiek had ze uiteindelijk de juiste tools in handen om een leerplan te ontwikkelen. De nodige expertise als gastvrouw in haar restaurant speelt daarbij ongetwijfeld in haar voordeel.

Makkelijk aanpassen aan elke situatie

Het belangrijkste doel van de workshop? Dat kinderen zich makkelijk en met zelfvertrouwen kunnen aanpassen aan om het even welke vertrouwde of nieuwe situatie. Kinderen die zich bijvoorbeeld onzeker voelen in onbekende situaties krijgen tools aangereikt om minder geremd te zijn. Maar ook beleefdheid, assertiviteit en empathie worden aangekaart tijdens de lessen. En laten dat nu net zaken zijn die bij veel ouders hoog op de agenda staan.

Etiquette hoeft niet saai of stijf te zijn

Al op jonge leeftijd kunnen eenvoudige basisrichtlijnen een groot verschil maken. De workshops worden op een interactieve manier aangepakt, en bewijzen dat etiquette helemaal niet saai of stijf hoeft te zijn. Je bent nu eenmaal een pak zelfzekerder en legt vlottter contacten als je weet hoe je je gepast moet gedragen in welke context. De lessen zijn gericht op 7- tot 12-jarigen of op 13- tot 17-jarigen.

Meer info vind je hier.