Hoe gebruik je correct een aerosol en puffer?
Met andere woorden: op een huilend kind heeft de aerosol inderdaad geen of weinig effect en dan is de puffer (via een voorzetkamer type Aerochamber of Vortex) een beter alternatief.
Hoe gebruik je een aerosol?
Veel mensen huren een aerosol bij de apotheker of mutualiteit. Om hygiënische maatregelen moet je wel het mondmaskertje kopen. De arts schrijft vaak een combinatie van medicatie voor die enerzijds de longen openzet en anderzijds de ontsteking in de longen behandelt.
De medicatie wordt verkocht via ampullen/flacon, waarvan je de juiste dosis telkens in het vernevelpotje van het aerosolapparaat giet. De medicatie wordt door het aerosolapparaat omgezet tot kleine druppeltjes die worden ingeademd.
Je doet eerst de nodige medicatie in het vernevelpotje en lengt dan steeds aan met fysiologisch water tot er ongeveer 4 ml in het potje zit (dit is belangrijk om voldoende verneveling te voorzien).
FAQ over de aerosol
- Hoe gebruik je de aerosol juist?
- Eerste belangrijke voorwaarde is dat het kind rustig in- en uitademt. Bij een huilend kind heeft aerosol geen effect. Je gebruikt dan beter geen aerosol.
- Verder moet het kind rechtop zitten.
- Het vernevelpotje moet ook mooi recht worden gehouden.
- Het maskertje moet mooi aansluiten.
- Indien er gaten in het maskertje zitten plak je deze toe met bv. pleisters, zodat er meer dampen worden ingeademd (anders verstuif je vooral je woonkamer)
- Hoe lang moet je aerosollen per keer?
Het is noodzakelijk dat alle medicatie verneveld is, m.a.w. bij een toestel met voldoende debiet zou de klus geklaard moeten zijn op 10, maximaal 15 minuten. Er mag dus bijna geen vloeistof meer in het potje aanwezig zijn. Indien dit niet het geval is moet je een ander toestel gaan huren gezien het niet krachtig genoeg is. - Moet mijn kind diep in- en uitademen?
Nee, een gewone rustige ademhaling volstaat. - Mag mijn kind een fopspeen in de mond hebben tijdens het aerosollen?
Het belangrijkste is dat je kind rustig is, indien het lukt om rustig te aerosollen met fopspeen kan dit geen kwaad, maar is natuurlijk niet ideaal. - Hoe vaak en hoe lang moet je aerosollen?
De dosis, de frequentie en de lengte van de behandeling wordt afgesproken met de behandelde arts.
Puffer: een alternatief
Bij een puffer wordt de medicatie via een voorzetkamer toegediend.
Bij jonge kinderen is dit nog met een masker, vanaf 4-5 jaar kan dit met een mondstuk.
Belangrijk is eerst de medicatie te geven die de longen openzet (Ventolin, salbutamol) en nadien (het best 10 minuten tussen laten) de medicatie om de ontstekingsreactie te remmen( Flixotide, QVAR).
Wel belangrijk is dat het kindje na gebruik van de puffers (vooral de Flixotide of QVAR) de mond spoelt en dit om spruw in de mond te vermijden.
De puffer via voorzetkamer heeft als voordeel dat het minder tijd in beslag neemt dan de aerosol. Het kind moet minder lang stilzitten, waardoor het voor veel kindjes ook iets minder traumatiserend is. Het maakt ook geen lawaai, in tegenstelling tot de aerosol en kan dus eventueel gegeven worden terwijl het kindje slaapt.
FAQ over puffers
- Is de puffer efficiënter dan de aerosol?
Nee, het is niet efficiënter, het is gewoon anders qua gebruik. De puffer is even efficiënt als de aerosol bij correct gebruik, dat wil ook hier zeggen: het kind moet rustig zijn. De arts kan aan de ouder vragen wat ze verkiezen. - Vanaf welke leeftijd kan men puffen ?
In principe kan een puffersysteem ook aan de allerkleinsten worden gegeven, maar in de praktijk zien we vaak dat die baby's nog beter reageren op aerosoltherapie. - Moet je de voorzetkamer reinigen na elk gebruik?
Nee, dat is niet nodig. Reinig de aerochamber om de paar dagen. - Opgelet!
- Begint je kind te hoesten als het in- en uitademt met de puffer, dan stop je het best. Als het onmiddellijk hevig hoest als hij/zij begint te puffen, wil dat zeggen dat hij/zij de verstuivende gassen niet goed kan verdragen. Een aerosol zal in dat geval een beter alternatief zijn.
- Ook een puffer via voorzetkamer heeft alleen nut als het kind rustig is… Begint het kind heel hard te huilen, dan laat je het beter niet puffen.
Belangrijk om te weten is dat aerosol of puffers enkel nut hebben bij sommige infecties van de onderste luchtwegen en dus geen enkele zin hebben bij banale verkoudheden.
Het is dus altijd aan een arts om aan te geven of het zinvol en noodzakelijk is om te puffen of te aerosollen.