7110fi.jpg

Mama’s delen tips: hoe laat je een peuter vlot puffen?

20/02/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Een mama heeft een vraagje: ‘Weten jullie soms een gemakkelijke manier om je peuter te laten puffen? Doordat hij ziek is moet hij elke dag 80 keer ademen in de puffer, maar dat gaat nu absoluut niet. Bestaat er hier een oplossing voor, of is er iemand die hét trucje kent? We hebben echt al alles geprobeerd … Bedankt alvast!’

We stelden jullie deze vraag en kregen heel wat reacties die we graag met jullie delen:

 • Je kan je kindje afleiden door de televisie aan te zetten.
   
 • Wij laten eerst de knuffel puffen, daarna onze peuter.
   
 • Er is een bepaalde manier om je peuter vast te houden op je schoot: je eigen benen over elkaar rond zijn beentjes, de armen vasthouden waardoor je nog een hand vrij hebt voor de puffer / het hoofdje. In het ziekenhuis deed de dokter dat zo, sindsdien hebben wij geen problemen meer.
   
 • Het kan handig zijn om een ‘voorzetkamer’ te gebruiken bij peuters of kleine kinderen. Je spuit de puf daarin en laat het kindje daarna gewoon ademen.
   
 • Wij zijn van aerosol overgestapt naar een puffer met een voorzetstuk. Een ‘leuke’ van Bumba. En een luchtbevochtiger helpt hier ook echt, van bij de eerste symptomen van een verkoudheid of wanneer de luchtwegen piepen, maar zeker ook preventief.
   
 • Wij hadden het aangeleerd alsof hij een ballon moest opblazen. Eerst goed inademen met de puf, en dan uitblazen alsof je een ballon opblaast.
   
 • Wij moeten ook al heel lang puffen met zoonlief. We hebben op aanraden van de kinderarts een voorzetkamer gekocht. Tot tien tellen en het is gepiept. Ons zoontje is nu twee en telt zelf mee af. Wij zijn er erg mee geholpen!
   
 • Via deze website van het ziekenhuis vind je verschillende filmpjes over hoe je het best kan aerosollen of puffen.

 

Heb je zelf nog tips? Deel ze gerust in de reacties!

Meer weten over EHBO bij kleine kinderen?

De Masterclass ‘EHBK – Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ is onmisbaar voor elk gezin. Van banale kwaaltjes of kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties: wanneer moet je een arts inschakelen? Hoe plak je een pleister op die moeilijke plek? Hoe reanimeer je een baby? Alles wordt uitgelegd aan de hand van video's, een podcast en een dowloadbare pdf of geprint werkboekje.

Masterclass EHBK
Mama Baas Plus

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes