Volgens pediater is voorlezen aan jonge kinderen uiterst belangrijk

  • door Mamabaas

Voorlezen aan je kleintje schept een band, en het zorgt voor een zalig moment van rust en quality time. Heel leuk allemaal, maar er is nog een extra reden om geregeld voor te lezen aan je kindjes, en die is minstens even belangrijk. Volgens pediater Jill Alexander heeft het feit of je al dan niet voorleest aan je kind een invloed op zijn of haar academische toekomst. Zélfs als het nog jaren duurt vooraleer het kind naar school gaat.

Leerachterstand

Alexander benadrukt dat voorlezen aan baby’s en jonge kinderen een grote impact heeft op lange termijn. “We weten dat 90 procent van de hersenontwikkeling plaatsvindt voordat een kind 5 jaar is. Als we wachten met voorlezen tot kinderen in de lagere school zitten, dan is het eigenlijk al te laat”, vertelt ze.

Kinderen van wie de ouders nooit boekjes voorlezen thuis, kunnen een serieuze achterstand oplopen tegen dat ze naar school gaan. Kinderen uit gezinnen met lagere inkomens, waar er geen geld is voor boekjes of waar de noodzaak van voorlezen niet wordt ingezien, hebben een achterstand van niet minder dan 3 miljoen woorden als ze beginnen in de kleuterklas, in vergelijking met hun leeftijdsgenootjes van wie de ouders wél geregeld voorlezen. Het is bijna onmogelijk om dat ooit nog in te halen.

Spijbelen

“Als kinderen in de kleuterschool taalkundig niet voldoende ontwikkeld zijn, dan zullen ze ook in de lagere school niet op hetzelfde niveau zitten als hun leeftijdsgenoten. Ze zullen een achterstand vertonen op het gebied van lezen, en op den duur leidt dat tot spijbelen of zelfs tot stoppen met school”, volgens Alexander.

“Door simpelweg voor te lezen aan je kind kan je zijn of haar toekomst dus écht veranderen”, aldus Alexander.

Vanavond toch maar een boekje extra voorlezen voor het slapengaan?