peuter ligt in bedje

Een fijne rustgevende slaapomgeving creëren

13/01/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

Als ouders van kleine kinderen weten we allemaal hoe belangrijk slaap is. Je kan op verschillende manieren zorgen voor een fijne associatie met slaap, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je kindje zich goed voelt in zijn slaapruimte. In het boek Zachte nachten geven Hanne Wils en Anouk Van Nuffel een aantal tips om een fijne en rustgevende slaapomgeving te creëren voor je kindje.  

Sommige volwassenen vallen moeilijk in slaap. Anderen kunnen overal gemakkelijk inslapen: in de trein, voor de tv, tijdens een feestje bij de buren. Hetzelfde geldt voor kinderen, al bestaat er een sterke link tussen de kwaliteit van de slaapomgeving van kindjes en hoe goed ze gemiddeld slapen. Zo toont onderzoek aan dat kindjes die in onrustigere omgevingen slapen minder lang slapen, later naar bed gaan, er langer over doen om in slaap te vallen en meer variatie vertonen in slaappatronen. Een optimale slaapomgeving houdt rekening met comfort en netheid maar ook met het geluids- en lichtniveau in de kamer.

Het is dus belangrijk om in te zetten op een omgeving die slaap ondersteunt, rekening houdend met de specifieke noden van elk individueel kind. Sommige heel gevoelige kinderen slapen moeilijk met geluid en licht, anderen vinden het juist geruststellend om hun ouders te horen beneden. Sommige kindjes slapen graag op of tegen hun ouder aan omdat het contact de nodige veiligheid en regulatie van het zenuwstelsel biedt om in slaap te kunnen vallen, andere kindjes vinden gemakkelijk rust in hun eigen bed. Er bestaat geen algemene perfecte omgeving, wel een perfecte omgeving voor jouw kindje.

Enkele praktische tips:

  • Zorg voor een opgeruimde en aangename kamer, waar je kindje zich goed in voelt.
  • Vermijd intense plotse geluiden, zoals een alarm.
  • Vermijd lichte omgevingen ’s nachts. Zelfs het lichtje van een babyfoon kan slaapverstorend werken. Rood licht ondersteunt de slaapomgeving het beste.
  • Vermijd schermen in de slaapomgeving.
  • Zachte liedjes of witte ruis kunnen helpen in luide slaapomgevingen. Voor sommige kinderen zijn ze te overprikkelend, experimenteer daar gerust zelf mee.
  • Omgevingslawaai (de tv beneden horen, of de ouders) kan sommige kinderen juist een veilig gevoel geven.
  • Vermijd situaties waarin de slaapkamer ook de kamer is waarin je kind wordt gestraft of geïsoleerd van de rest van de familie.
  • Zorg ervoor dat je kindje je zintuigelijk waar kan blijven nemen: je kindje kan jou horen, zien, voelen of ruiken.

Meer lezen: Zachte nachten 

Zachte nachten

Slaapt je baby niet zoals in de boekjes? Proficiat, jouw baby is helemaal normaal! Het is namelijk helemaal niet zo natuurlijk voor een baby om alleen, in een andere kamer, de hele nacht door te slapen. Het huidige slaapmodel vertrekt helaas niet vanuit die biologische norm. Het gevolg? Onrealistische verwachtingen, frustratie en stress bij ouders en een groeiend aantal 'slaapproblemen' bij jonge kinderen. Spoiler alert: je hoeft je kind niet te leren slapen, want dat kan die al. Alleen ziet die slaap er anders uit dan bij volwassenen.

Betekent dit dat je de slapeloze nachten gewoon moet accepteren? Zeker niet. In dit baanbrekende boek ontmaskeren slaapexperts Hanne Wils en Anouk Van Nuffel daarom niet alleen hardnekkige mythes over babyslaap, ze reiken je ook talloze handvaten aan om de natuurlijke slaap van je kind op een zachte, verbindende manier te ondersteunen. Hun centrale boodschap? De noden van jonge kinderen stoppen niet wanneer ze slapen en daar kun je als ouder op inspelen, zonder daarbij je eigen grenzen uit het oog te verliezen. Het resultaat? Zachtere nachten, voor jou én voor je kind.