driftbui

Eerste Hulp bij Driftbuien

20/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Elke ouder wordt veelvuldig geconfronteerd met de beruchte driftbuien. Onze kleine sloebers hebben vaak nog niet de juiste tools onder de knie om met boosheid om te gaan. Stampen, roepen, gooien, slaan ...  Boosheid uiten ze op verschillende manieren, maar hoe kunnen we kinderen beter leren omgaan met die boosheid? Hoe maken we die gevoelens bespreekbaar en welke tips kunnen we hen leren om extreme gedragingen te kanaliseren?
 

In een nieuwe podcast-aflevering helpt klinisch psychologe en gedragstherapeute Anky De Frangh je op weg. 

Waar worden peuters en kleuters meestal boos over? Hoe kan je te weten komen welk gevoel er onder die boosheid zit en wat moeten we doen om de rust te laten terugkeren bij een driftbui? 
 
Boosheid van onze peuters en kleuters kunnen we gemakkelijk herkennen in de typische driftbuien. Hoe ga je daar als ouder het best mee om? Aan de hand van enkele voorbeelden, helpen we je op weg!

  1. Jouw kind stampt wanneer hij boos is en je wil hem aanleren om in de plaats op de grond te stampen. Maar bij elke poging, maakt dat de driftbui nog erger. Wat nu?
    Het moment van grote emotie is niet de juiste gelegenheid om iets nieuws aan te leren. Het is beter om dan eerst te begrenzen en te zorgen voor rust, en dan daarna in alle kalmte de nieuwe techniek uit te leggen. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat kinderen leren door te observeren. Ze nemen op wat er in hun omgeving gebeurt en hoe de mensen daar met dezelfde emoties omgaan.
    Een grote tip is dan om zelf de aan te leren techniek te gebruiken wanneer je zelf boos bent. Benoem wat je gaat doen, waarom en geef daarna toe dat het je deugd gedaan heeft om op die manier te reageren. Zo zien kinderen wat ze kunnen doen wanneer ze boos zijn én dat het effectief helpt.
  2. Jij als ouder verliest niet vaak je geduld, maar hebt daarentegen een heel temperamentvol kind. Hoe kan je dan gezonde ‘copingmechanisms’ tonen?
    Samen met je kind oefenen en vertellen aan de hand van een (rollen)spel kan helpen om gevoelens bespreekbaar te maken. Je kan met een knuffel naspelen wat er gebeurd is en hoe je het best kan reageren in zo’n situaties. 
    Wat ook een handig hulpmiddel kan zijn, is bijvoorbeeld een Gevoelsdagboekje. Deze kan je op een rustig moment of aan het einde van de dag samen invullen. Zo bouw je een vertrouwensband op én krijg je een kleine kijk in het soms wat ingewikkelde hoofdje van jouw kind. 

We mogen vooral niet vergeten dat kinderen niet altijd open staan om te spreken over hun gevoelens. Het belangrijkste is om dan niets te forceren, maar te zorgen dat het gevoel toch al een beetje gezakt is.

Je kan de podcast hier beluisteren. 

Deze podcast kunnen jullie gratis beluisteren dankzij de steun van LEGO® DUPLO®.
Elk kind begint klein, ook in het spelen. Toch kunnen jonge kindjes al grote stappen zetten. LEGO® DUPLO
® gelooft rotsvast dat leuk speelgoed daarbij helpt. Om een sterke basis te bouwen voor de vaardigheden die ze nodig hebben voor een GROTE eerste stap in het leven. En dat met speelsets rond toffe thema’s, fijne personages en kleurrijke stenen, waarmee je guitige spruit op een speelse manier zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en de nodige zelfexpressie ontwikkelt. Kleine stapjes voor een GROOTSE start. Ontdek het LEGO® DUPLO® speelgoed voor de allerjongsten op www.lego.com/duplo

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes