7404fi.jpg

EHBK: netelroos

7/07/2021

Zit je kind vol jeukende rode zwellingen of bultjes? Zijn ze zeer wisselend van grootte, maar wel mooi begrensd? Verdwijnen ze soms op één plek en verschijnen ze later opeens op een andere plek zonder toverspreuk? Zijn de zwellingen en de roodheid meer uitgesproken op warme plekken of in lichaamsplooien? Zijn de plekken opvallender na een warm bad of een dutje? Kun je de plekken perfect wegdrukken? Dan is er een grote kans dat je te maken hebt met netelroos. Het lijkt inderdaad alsof je kind in de brandnetels heeft gelegen...

Oorzaken

Het is niet altijd even simpel om de oorzaak te achterhalen. Heel vaak wordt er zelfs geen oorzaak gevonden. Toch is het achterhalen van de schuldige belangrijk omdat je dan de juiste behandeling kunt geven. Zo kan een nieuwe uitbraak in de toekomst worden vermeden. In 40 tot 80% van de gevallen bij kinderen wordt netelroos veroorzaakt door een virus of door de medicijnen die daarvoor werden gegeven. Wanneer de netelroos meer dan 24 uur aanhoudt, is de kans groot dat de oorzaak een besmetting is. In vier van de vijf gevallen verdwijnt de netelroos spontaan binnen een paar dagen (en is dus onschuldig)

Niet-allergische oorzaken

  1. Kou, warmte (bv. een warm bad), fysieke inspanning, stress, te strakke kleding…
  2. Een infectie, vooral virussen

Enkele allergische oorzaken

  1. Voedingsmiddelen (in slechts 1% van de gevallen), zoals melk, eieren, chocolade en kaas (deze geven vaak een heel snelle reactie) of schaal- en schelpdieren
  2. Kleurstoffen en conserveringsmiddelen
  3. Medicijnen (bv. antibiotica zoals penicilline)

Wil je graag meer weten over EHBO bij baby's en jonge kinderen? In onze Mama Baas Plus masterclass ‘Eerste hulp bij kleine kinderen (EHBK)’ geeft dr. Sofie Vanderoost een basiscursus eerste hulp bij ongevallen bij kinderen. In de verschillende modules legt ze je uit wanneer je best naar de dokter gaat, wat je doet als je kindje iets verkeerds heeft ingeslikt, wat het verschil is tussen verslikken en verstikken, hoe je moet reanimeren … Alle kleine én grote dingen komen aan bod in deze basiscursus EHBK.

Wat kan je doen?

Leg koude kompressen op de jeukende plekken of koel ze af met koud water (onder de douche). Vermijd dat het kind zich begint te krabben. Heeft het kind te veel jeuk of gaat het om een zware reactie? Heb je geen idee over de oorzaak of maak je je ongerust? Bel dan een arts!

ehbk

Meer lezen?

Kinderen hebben een extra gave om hun (groot)ouder, oppas of juf te slim af te zijn. Een buil, een schaafwonde, een wespensteek... komen in elk gezin voor. Tijd voor een cursus Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen: een uniek boek over eerste hulp bij kinderen van 0 tot 8 jaar.