7404fi.jpg

EHBK: netelroos

3/05/2023

Zit je kind vol jeukende rode zwellingen of bultjes? Zijn ze zeer wisselend van grootte, maar wel mooi begrensd? Verdwijnen ze soms op één plek en verschijnen ze later opeens op een andere plek zonder toverspreuk? Zijn de zwellingen en de roodheid meer uitgesproken op warme plekken of in lichaamsplooien? Zijn de plekken opvallender na een warm bad of een dutje? Kun je de plekken perfect wegdrukken? Dan is er een grote kans dat je te maken hebt met netelroos. Het lijkt inderdaad alsof je kind in de brandnetels heeft gelegen...

Wil je graag meer weten over EHBO bij baby's en jonge kinderen? In onze Mama Baas Plus  Masterclass ‘EHBK – Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ geeft dr. Sofie Vanderoost een basiscursus eerste hulp bij  kinderen (met dowloadbare pdf). In de verschillende modules legt ze je uit wanneer je best naar de dokter gaat, wat je doet als je kindje iets verkeerds heeft ingeslikt, wat het verschil is tussen verslikken en verstikken, hoe je moet reanimeren … Alle kleine én grote dingen komen aan bod in deze basiscursus EHBK.

Oorzaken

Wie zoekt die vindt? 

Het is niet altijd even simpel om de oorzaak te achterhalen. Heel vaak wordt er zelfs geen oorzaak gevonden. Toch is het achterhalen van de schuldige belangrijk omdat je dan de juiste behandeling kunt geven. Zo kan een nieuwe uitbraak in de toekomst worden vermeden.

In 40 tot 80% van de gevallen bij kinderen wordt netelroos veroorzaakt door een virus of door de medicijnen die daarvoor werden gegeven.

Wanneer de netelroos meer dan 24 uur aanhoudt, is de kans groot dat de oorzaak een besmetting is. In vier van de vijf gevallen verdwijnt de netelroos spontaan binnen een paar dagen (en is dus onschuldig)

Niet-allergische oorzaken

  1. Kou, warmte (bv. een warm bad), fysieke inspanning, stress, te strakke kleding…
  2. Een infectie, vooral virussen

Enkele allergische oorzaken

  1. Voedingsmiddelen (in slechts 1% van de gevallen), zoals melk, eieren, chocolade en kaas (deze geven vaak een heel snelle reactie) of schaal- en schelpdieren
  2. Kleurstoffen en conserveringsmiddelen
  3. Medicijnen (bv. antibiotica zoals penicilline)

Wat kan je doen?

Leg koude kompressen op de jeukende plekken of koel ze af met koud water (onder de douche). Vermijd dat het kind zich begint te krabben. Heeft het kind te veel jeuk of gaat het om een zware reactie?

Heb je geen idee over de oorzaak of maak je je ongerust? Bel dan een arts!

Meer weten over Eerste hulp bij kinderen?

De Masterclass ‘EHBK – Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen’ is onmisbaar voor elk gezin. Van banale kwaaltjes of kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties: wanneer moet je een arts inschakelen? Hoe plak je een pleister op die moeilijke plek? Hoe reanimeer je een baby? Alles wordt uitgelegd aan de hand van video's, een podcast en een dowloadbare pdf.

Masterclass EHBK
Mama Baas Plus

Boek in de kijker

ehbk

Kinderen hebben een extra gave om hun (groot)ouder, oppas of juf te slim af te zijn. Een buil, een schaafwonde, een wespensteek... komen in elk gezin voor. Tijd voor een cursus Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen: een uniek boek over eerste hulp bij kinderen van 0 tot 8 jaar. Van banale kwaaltjes of kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties: wanneer moet je een arts inschakelen, hoe plak je een pleister op die moeilijke plek, hoe reanimeer je een baby... Alles wordt uitgelegd aan de hand van handige illustraties en icoontjes. EHBK, een van de bestsellers van Mama Baas, werd volledig geüpdatet en in een nieuw jasje gestoken!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes