Je kindje is weer eens gevallen, maar waar is dat ontsmettingsmiddel nu toch gebleven? En waar liggen de pleisters ook alweer? In dit artikel geeft Dr. Sofie Vanderoost tips over wat er precies in een thuisapotheek hoort te zitten.
Wil je graag meer weten over EHBO bij baby's en jonge kinderen? In onze Mama Baas Plus masterclass ‘Eerste hulp bij kleine kinderen (EHBK)’ geeft dr. Sofie Vanderoost een basiscursus eerste hulp bij ongevallen bij kinderen. In de verschillende modules legt ze je uit wanneer je best naar de dokter gaat, wat je doet als je kindje iets verkeerds heeft ingeslikt, wat het verschil is tussen verslikken en verstikken, hoe je moet reanimeren … Alle kleine én grote dingen komen aan bod in deze basiscursus EHBK.
Drie handige tips
Bewaar alles in een handige EHBO-koffer of een doos of bak met vakjes.
Houd medicijnen voor volwassenen en voor kinderen gescheiden, zodat je je niet kunt vergissen. Kies een veilig plekje voor de thuisapotheek zodat de kleine rakkers er niet bij kunnen, zelfs niet met een trapje of geïmproviseerde klimmuur!
Bewaar hier ook een lijstje met nuttige telefoonnummers (antigifcentrum, brandwondencentrum, huis- of kinderarts, wachtdiensten van apotheek en dokter…). Controleer regelmatig (eenmaal per 6 maanden) de houdbaarheidsdata.
De essentials
Pleisters, véél pleisters (liefst met prinsessen, striphelden of auto’s erop)
Steristrips
Steriele kompressen
Niet-steriele kompressen of synthetische watten
Niet-inklevende kompressen (om een grotere wonde of brandwonde te bedekken)
Kleefband of Leukoplast
Desinfecterende spray of lotion (liefst een die niet prikt)
Betadinevloeistof (in kleine flacons voor eenmalig gebruik)
Brandwondenzalf (bv. Flamigel of Flaminal)
Vaseline (voor kloven, schaafwonden…)
Schaar
Tekentang
Pincet (voor splinters e.d.)
Digitale koortsthermometer (liefst twee, voor als er een niet werkt)
Branddekentje
Coldpack (bewaar deze wel in de diepvriezer)
Luizenkam
Voor de allerkleinsten: reservepotje luierzalf - fysiologisch serum (voor het reinigen van neus en ogen) - nagelschaartje
Pijn- en koortswerende middelen: paracetamol en ibuprofen (siroop en zetpillen of suppo’s)
Meer lezen?
Kinderen hebben een extra gave om hun (groot)ouder, oppas of juf te slim af te zijn. Een buil, een schaafwonde, een wespensteek... komen in elk gezin voor. Tijd voor een cursus Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen: een uniek boek over eerste hulp bij kinderen van 0 tot 8 jaar.