4002fi.jpg

DOSSIER Eerste hulp bij vakantie: 8 geboden om meer tijd te creëren

20/07/2021

Hieperdepiep hoera! Het is vakantie! Voor de ene een feest, voor de andere een breinbreker. Niet iedereen springt een gat in de lucht wanneer de kinderen twee maanden thuis zijn, en dat is helemaal oké. We zijn immers niet allemaal geboren  scoutsleiders en we worden nu eenmaal niet allemaal blij van twee maanden lang kinderen om ons heen te hebben. Iedereen ziet zijn kinderen graag, uiteraard, maar sommigen zijn van het principe ‘trop is te veel’.

8 geboden

Wat kan er dan in hemelsnaam helpen om je cool te bewaren, zodat je zelf niet na drie weken klaar bent voor de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis? Dat kan je hieronder lezen. Ik gooi er meteen ook wat boekentips tegenaan, want door het toepassen van de volgende 8 geboden zal je een zee van tijd hebben. Om boeken te lezen, bijvoorbeeld.

1. Vertraag en onthaast

Ik noem het ook ‘level zero’. De snelheid van het leven: traag maar gestaag. Maak je niet druk over onbenullige zaken als de was, de plas en de boekentassen voor september. Leef wat meer op het tempo en in het ritme van de kinderen. Laat al die taken die MOETEN afgewerkt worden wat los. Ga wat meer als Boeddha door het leven. Relax. Het is uiteindelijk vakantie. 

Boeddhisme voor moeders van S. Napthali is echt een aanrader.

2. Go with the flow

Jij kan wel allerlei plannen hebben, maar daarom hebben je kinderen niet steeds exact dezelfde plannen. De ene dag willen ze zwemmen, de andere dag net niet.

Stel je flexibel op en ga in op de dingen waar zij zin in hebben. Volg je kinderen waar zij heen willen. Laat je verrassen. Durf eens "ja" te zeggen tegen een vreemd idee. Think out of the box. Een ’ja-dag’ inlassen kan een enorme bevrijding geven, zowel voor jou als voor de kinderen.

3. Wees wat luier

Kinderen zijn noeste werkers. Een vakantie is ideaal om te werken met een takenpakket dat zij moeten afvinken. Stop met voor elke kik recht te staan en oefen je gabbers in zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En soms heeft mama echt geen zin om ook maar iets te doen. 

Om u beter te bekwamen in het luie ouderschap lees Luie ouders hebben gelijk van T. Hodginson.

4. Gun jezelf ook iets

Elke dag een halfuur tijd voor jezelf vrijmaken is de boodschap. Of vraag eens een vriendin bij je thuis, laat ze haar kinderen meebrengen en ondertussen kan jij ertussenuit knijpen. De week daarna doe jij net hetzelfde voor haar. Of boek een gezellig avondje uit met je partner. Je kan ook beginnen te joggen of iets anders om je in het zweet te werken. Ga nu eindelijk eens naar die yogacursus in het dorp.

Zelfzorg blijft heel belangrijk en dus zeker als je dag in dag uit de zorg over een aantal kinderen draagt. Zelfzorg heeft ook alles te maken met het juiste voedsel. Wees matig met suiker en alcohol. Maar af en toe een glas op het juiste moment kan helpen. 

5. Wees wat meer de ontaarde moeder

Altijd achter je kinderen aan lopen is zo 1999. Dat doet de huidige generatie ouders niet meer. Laat je kinderen zelf de wereld ontdekken. Ja, ze zullen eens vallen, ja ze zullen zich vast weleens pijn doen. Maar op die momenten doen een knuffel en een kusje van mama wonderen. Kinderen floreren onder vrijheid en worden angstig onder de overbezorgde mantel der liefde van vader en moeder. Dit vraagt oefening want je hart zegt "oh" en "ah" en "pas op!". Dus leer op je tong te bijten, weg te kijken, diep adem te halen en ga iets anders doen.

Help, ik ben een helikoptermama van E. De Geyter kan je hierbij zeker helpen.

6. Durf in het moment te leven

Gelijkaardig aan het motto go with the flow, maar toch anders. In het moment leven, mindful leven dus, zorgt ervoor dat je ook écht intens beseft wat je aan het doen bent. Kinderen zijn daar uitzonderlijk gevoelig voor. Of gooit jouw peuter nooit je gsm de hoek in als je alweer Facebook checkt? Opnieuw een kwestie van oefenen en trainen. Als je kookt, dan kook je. Als je vrijt, dan vrij je. Als je speelt, dan speel je. Als je winkelt, dan winkel je. Zo simpel is dat. Het zorgt voor ontspanning, geeft je mentaal evenwicht en je kinderen worden er bovendien rustig van. 

Het boek Mindful ouderschap van S. Bogels staat boordevol tips en adviezen die wetenschappelijk onderbouwd zijn.

7. Ga naar buiten

Al te vaak sluiten we ons op met onze kinderen. Misschien omdat we er tegenop zien om alles in te pakken en de kinderen de auto in te krijgen en te vertrekken. Of het is te koud (boe). Of te nat (boehoe). Maar het loont zo de moeite. Onderzoekers zeggen ook dat kinderen nood hebben aan frisse buitenlucht. Mocht het je ontgaan zijn: onze voorouders leefden niet in betonnen huizen zoals wij. Ons lichaam is geprogrammeerd om af en toe buiten te vertoeven, simpelweg omdat het de zuurstof nodig heeft. Het zorgt voor ontspanning, het reinigt ons lichaam en het geeft de nodige vitamines. Buiten hebben kinderen veel ruimte en licht. Laat ze gewoon in de tuin wat kliederen met zand, water en takken of laat hen zich gewoon eens vervelen. (zie nummer 8 ‘Verveel u’). Jij zit gewoon met een boekje op de tuinstoel. En oh ja, slecht weer is geen reden om niet naar buiten te gaan. ‘There is no such thing as bad weather, only bad clothes’, zeggen de Noren. En gelijk hebben ze.

Het laatste kind in het bosvan R. Louv is een pareltje om te lezen. 

8. Verveel u

Je vervelen heeft iets weg van een taboe dezer dagen. Het is bon ton om het drukdrukdruk te hebben. Wie het druk heeft, lijkt op de statusladder te stijgen. Ook onze kinderen hebben een volgeboekte agenda. Zijn het geen kampjes dan gaan ze wel met oma en opa naar zee. Stel je eens voor dat ze zich zouden ver-ve-len?! Wij moeders vinden het dan ook onze taak om ervoor te zorgen dat ze zich zeker niet vervelen. Maar vervelen is zo zalig, zeg! Herinner jij je nog de laatste keer dat je je verveelde? Dat moment, die nanoseconde, dat je niet wist wat je nog kon doen? Die eindeloze uitgestrektheid van de vakantie? Za-lig! Verveel je zelf ook nog eens. En vooral: laat je kinderen zich vervelen. Verveling zorgt voor ruimte in het brein en voor een opflakkering van de creativiteit. 

Ik wens jullie een hele fijne vakantie!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes