7695fi.jpg

Heerlijke herfstkraamkost: Sweet pumpkin moussaka

13/10/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Een lekkere variant op de echte moussaka en oh zo lekker! Dit is een van mijn topgerechten in de kraamzorg, altijd handig om wat extra in te vriezen en dus makkelijk bij de hand op een avond zonder of met weinig tijd.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 rode ui
  • 750 g gemengd gehakt
  • 120 g tomatenpuree
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 2 courgettes
  • 1 kleine butternut (+/- 500 g) of pompoenbladen

KRUIDEN, ZUIVEL EN VETTEN

  • olijfolie (veel)
  • teentje knoflook
  • peper en zout
  • kaneel
  • 80 g bloem
  • 60 g boter
  • 1 liter melk
  • 200 g gemalen kaas

Bereiding

Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de gesnipperde rode ui en de geperste knoflook aan. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Prak regelmatig met een vork door het gehakt om dikke stukken te vermijden. Doe er de tomatenpuree bij wanneer het gehakt bijna gaar is en meng goed. Kruid met peper, zout en een eetlepel kaneel.

Was de zoete aardappelen grondig. Snijd ze eventueel in kleinere stukken, maar zorg dat je er nog schijfjes van kunt snijden. Kook de zoete aardappelen een 15-tal minuten.

Was de courgettes en de butternut grondig. Snijd de courgettes in dunne ronde plakjes van ongeveer 0,3 centimeter. Verdeel de courgette op keukenpapier en bestrooi met zout. Leg opnieuw een vel keukenpapier over de courgettes om het vocht uit de courgette te onttrekken zodat de moussaka niet te waterachtig wordt. Snijd de pompoen in halve maantjes of ringen. Zorg ervoor dat je zeker de pompoenpitten verwijdert en ook de draadjes die zich rond de pompoenpitten bevinden. Bak de pompoenringen even aan in een pan met wat olijfolie.

Verwijder het keukenpapier van de courgettes. Bak de courgettes gaar in dezelfde pan als de pompoenschijven, opnieuw in een ruime hoeveelheid olijfolie. De courgettes slurpen redelijk wat olijfolie op, je zult dus best wat nodig hebben.

Stort het gehakt uit over de bodem van de ovenschotel. Bedek dit met een laagje courgette, gevolgd door een laagje pompoenschijfjes en herhaal dit tot alle groenteschijfjes opgebruikt zijn.

Snijd de zoete aardappel in schijfjes van ongeveer 0,3 centimeter en leg ze als laatste laag op de ovenschotel.

Maak de bechamelsaus (zie hieronder) en kruid met peper, zout en wat kaneel. Giet de saus over de zoete aardappelen en bestrooi met gemalen kaas.

Zet de sweet pumpkin moussaka in een voorverwarmde oven van 180 °C en bak hem nog een 20-tal minuten, zodat de zoete aardappel helemaal gaar is.

Smakelijk!

Voor de bechamelsaus

Smelt de boter in een sauspan en voeg de bloem toe. Meng de boter en de bloem tot dit ‘opdroogt’ en naar koekjes ruikt.

Zet de sauspan van het vuur en voeg geleidelijk de koude melk toe. Blijf roeren met een garde.

Zet de pan weer op het vuur en laat onder voortdurend roeren verder indikken.

Kruid goed met zout, peper en nootmuskaat.

Koemelkvrij: vervang de melk door ongezoete kokosmelk, vervang de room[1]boter door sojavrije margarine en de gemalen kaas door vegan gemalen kaas of door edelgistvlokken.

Vegetarisch: laat het gehakt uit het gerecht, vervang de tomatenpuree door tomatenblokjes en verdeel deze tussen de laagjes courgette en pompoen. Wil je toch graag een vervanging voor het gehakt, kies dan voor vleesvervangend gehakt, quorn of sojavlokken.

Glutenvrij: vervang de bloem bij de bechamelsaus door een glutenvrije bloem. Kies voor glutenvrij gehakt.

Kraamkost

Meer lezen?

In het boek ‘Kraamkost’ van Stéphanie Pilyser krijg je 50 gezonde, snelle en lekkere recepten voor nieuwe ouders voorgeschoteld. Want als kersverse ouder kom je soms handen en tijd tekort. Tussen de luiers, dutjes, voedingen en visite door ook nog eens zorgen voor een lekkere en gezonde maaltijd voor het hele gezin is niet gemakkelijk.

Stephanié Pilyser bundelt haar ervaring als kraamverzorgster in ‘Kraamkost’, een kookboek boordevol heerlijke en gemakkelijke recepten die je in grote hoeveelheden kunt klaarmaken en invriezen. Van salades en soepen tot dampende ovenschotels en snelle lunches: alles komt aan bod!

Ze geeft je ook tips & tricks hoe je de recepten gemakkelijk veggie, gluten- of koemelkvrij kunt maken.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes