3485fi.jpg

Hoe geef ik mijn baby een badje?

2/03/2016

Er zijn heel veel formaten en soorten babybadjes op de markt. Het zal een beetje uit je eigen ondervinding moeten blijken wat voor jou het best werkt. Sommigen zijn helemaal tevreden met een bademmer, terwijl anderen liever een badzitje of een klassiek badje hebben op een rek, al dan niet bovenop het grote bad bevestigd.

Hoe geef ik een badje?

 1. Vul het badje voor de helft met water van ongeveer 38 °C (een badthermometer kan handig zijn).
   
 2. Kleed de baby uit. Schuif je hand onder het nekje van de baby en pak zijn schoudertje zo vast dat zijn hoofdje op de binnenkant van je pols en onderarm rust.
   
 3. Schuif je andere hand onder de billetjes en klem je duim losjes om zijn dijbeentje. Op die manier kan hij niet uit je handen glijden.
   
 4. Til de baby op, laat hem voorzichtig in het water zakken en beweeg hem zachtjes heen en weer. Je kunt nu de hand bij het dijbeentje loslaten en de baby met die hand wassen. 
   
 5. Was eerst het gezichtje met de washand. Was pas op het laatst de billen. 
   
 6. Zorg dat de baby na het badje snel in een handdoek gewikkeld kan worden,  zodat hij niet te veel afkoelt. Belangrijk is om alle plooitjes goed af te drogen, anders kan je baby irritatie krijgen.

Mag mijn baby alle dagen in bad?

Als je je baby’s huid na elk badje goed inwrijft met een hydraterende crème, dan kan een

dagelijks bad geen kwaad. Weet dat elke dag wassen zeker niet nodig is, tenzij je baby stoelgang tot achter zijn oren heeft zitten ... Eén tot twee keer per week in bad is prima. Vaak levert die dagelijkse badroutine zo veel stress op bij een kersverse moeder (‘De baby moet vandaag nog in bad!’), terwijl dat eigenlijk dus niet nodig is… Het mag geen  verplichting worden of een te grote belasting. Zolang het voor jou haalbaar is om het praktisch te organiseren zonder jezelf helemaal uit te putten, kan het wel natuurlijk.

Weet ook dat niet alle baby’s zo’n badje even leuk vinden. In het water zitten vinden ze bijna allemaal fijn, het is het gedoe met uit- en aankleden dat ze minder fijn vinden.

Mag het naveltje in bad?

Je mag de baby zeker al in bad doen, ook wanneer het naveltje nog niet is afgevallen. Je wast het naveltje gewoon mee met de rest. Droog het wel goed af nadien.

cover van het boek mama worden

Meer lezen? Lees ons boek!

Uit het boek 'Mama worden'

Meer informatie, klik hier.

 

Meer artikels?