7189fi.jpg

Hoe kan ik als jonge mama omgaan met reflux?

25/01/2021

Het is allesbehalve leuk als je baby reflux heeft. Niet alleen je kleine schat heeft last en pijn, zelf weet je als jonge mama niet altijd hoe je hiermee moet omgaan. In dit artikel geeft kraamverzorgende Iris van Familiehulp alvast enkele tips.

Wat is reflux?

Bij reflux stroomt de maaginhoud (voedsel, maagzuur,…) terug in de slokdarm. Elke pasgeboren baby heeft tijdens de eerste weken in meerdere of mindere mate reflux. Dit komt omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal ontwikkeld is.

Zo is het perfect normaal dat baby’s van enkele weken of maanden oud soms meer dan vijf keer per dag wat van hun melk teruggeven. Maar bij sommige baby’s is die reflux minder onschuldig en leidt die tot klachten en/of complicaties zoals veel huilen, prikkelbaarheid, voedselweigering en groeivertraging.  Reflux stopt meestal op de leeftijd van 12 tot 18 maanden. 

Naast ‘gewone’ reflux bestaat er ook ‘verborgen’ reflux: hierbij komt de maaginhoud tot in de slokdarm of de keel en zakt ze daarna weer naar beneden. Sommige kinderen ‘herkauwen’ hun voeding op die manier. In uitzonderlijke omstandigheden komt de maaginhoud ook in de luchtwegen terecht. In dat geval ontstaan er problemen met de ademhaling, apneu of keelontsteking. Deze ‘atypische reflux’ komt gelukkig niet vaak voor.

Wat zijn de symptomen van reflux?

Er zijn verschillende symptomen waaruit je kan afleiden of je baby reflux heeft.

 • Je baby huilt vaak fel en is ontroostbaar.
 • Je baby is prikkelbaar en snel geïrriteerd.
 • Je baby trekt pijnlijke grimassen en balt de vuistjes.
 • Je baby blaast belletjes met zijn speeksel, heeft vaak de hik en zuigt veel op de fopspeen.
 • Je baby heeft een wit of gekleurd tongetje en een slechte of zuur ruikende adem.
 • Je baby slaapt slecht of is erg onrustig als hij/zij plat ligt.
 • Tijdens de voeding verslikt je baby zich vaak en gaat hij zich overstrekken.

Wat kan ik als ouder doen als mijn baby reflux heeft?

Helaas, niet veel. Reflux is een natuurlijk proces waar je baby – en jij als ouder – door moet. Jullie moeten het dus een beetje 'uitzitten'. Als ouder is dat niet altijd gemakkelijk, want je merkt dat je kindje soms last en pijn heeft. Omdat het eet- of slaappatroon moeilijker verloopt, raak je extra vermoeid. Je voelt je schuldig of je vindt jezelf plots geen goede mama meer.

Sommige ouders gaan zich daarom soms verzetten tegen de situatie. Dit is uiteraard begrijpelijk, maar het bezorgt hen en hun baby alleen maar extra stress. Als kraamverzorgende probeer ik jonge ouders te helpen om de situatie te aanvaarden. Het is een mentaal hulpmiddel dat in een moeilijkere periode voor oprechte rust in je hoofd kan zorgen. Daarnaast geef ik je graag ook volgende tips mee.

 • Raadpleeg altijd eerst een dokter als je denkt dat je baby reflux heeft.
 • Laat je baby niet te lang huilen voor je de voeding start.
 • Laat je baby rustig drinken en geef hem/haar tijd om tussendoor te boeren. Het is perfect normaal als er tijdens het boeren wat melk meekomt.
 • Dring geen voeding op als je baby aangeeft dat hij/zij genoeg heeft.
 • Hou je baby na de voeding een tijdje rechtop en beperk de druk op de maag en buikholte.
 • Verhoog het hoofdeinde van het babybedje.
 • Dé oplossing tegen reflux bestaat niet. Wat voor de ene baby goed werkt, biedt voor de andere weinig of geen oplossing.

Bij ernstigere vormen van reflux kan je kinderarts de voeding aanpassen of medicatie voorschrijven. Je kan ook een afspraak maken bij een osteopaat.

Aarzel niet om hulp te vragen

Reflux is absoluut niet leuk, maar weet dat dit ook weer overgaat. Aanvaard dit als mama en probeer ook te genieten van de mooie momenten.

Aarzel ook niet om hulp in te roepen. Een kraamverzorgende kan je tips geven bij de voeding en verzorging van je baby of de huishoudelijke taken even van je overnemen. Op die manier kan je voldoende rust nemen en samen met je gezin wennen aan deze nieuwe fase in je leven.

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Familiehulp. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes