baby drinkt flesje

Vraag/antwoord: moet mijn kindje het flesje voor het slapengaan per se leegdrinken om goed te slapen?

4/07/2022

‘Mijn zoontje krijgt voor het slapengaan nog een flesje. Maar hij drinkt het niet altijd helemaal leeg. Is het nodig dat ik aandring? Want zal hij ’s nachts dan geen honger hebben?’

Antwoord van slaapexpert Nathalie Schittekatte

Op zich is het inderdaad belangrijk dat de avondvoeding of het flesje voor het slapen goed binnengaat, omdat het de bedoeling is dat je baby leert om de nacht door te komen zonder voedingen. Maar wanneer je kindje daar klaar voor is, is zeer sterk individueel. En het hangt ook af van de calorie-inname overdag.

Jonge kindjes regelen hun calorie-inname per 24 uur. Een baby die net gestart is in de crèche of bij de onthaalmoeder krijgt plots veel nieuwe indrukken te verwerken. Soms zie je dan dat het drinken overdag wat minder goed gaat. En dan merk je ook ’s nachts een terugval. Je baby moet inhalen, omdat hij anders te weinig heeft gegeten.

Geen paniek

Het is een delicate balans. Je wil niet dat je baby ’s nachts honger heeft en daardoor slecht slaapt. Maar tegelijkertijd wil je de constante behoefte aan voeding gedurende de nacht niet in de hand werken.

Het doel is dat je kindje leert doorslapen. En dan is het de bedoeling dat het start aan de nacht met een goedgevuld buikje. Maar het is wél zo dat een baby eet wat hij nodig heeft.

Stel dat je kindje normaal aan beide borsten drinkt, maar die ene avond genoeg heeft na eentje. Of dat het normaal een flesje drinkt van 180 ml en genoeg heeft na 120 ml. Geen paniek, je baby heeft alsnog zijn buikje rond heeft gedronken en heeft gewoon genoeg. Misschien heeft hij bijvoorbeeld in de late namiddag nog gegeten en is hij nu sneller verzadigd.

"Een mindere avondvoeding voor het slapengaan, betekent niet dat je kindje gaat slapen met honger"

 

Vertrouwen in je baby

Maar een mindere avondvoeding is iets waarop ouders vaak blokkeren. ‘Oei, die fles is niet op. De borstvoeding was korter dan gewoonlijk. Dus mijn kindje zal vannacht honger hebben.’ En als het kindje dan wakker wordt, geven ze misschien een nachtvoeding, terwijl dat al een tijdje niet meer gebeurde. Want ja, de avondvoeding was niet op.

De sleutel? Leer een beetje vertrouwen hebben in je baby. En in het feit dat een jong kindje zijn interne regulatie heel goed doet. Als volwassenen zijn we dat vaak verleerd. We eten ons bord leeg, want we vinden verspilling zonde. Maar we negeren daarbij ons verzadigingsgevoel.

Een klein kindje negeert dat niet en is eigenlijk een goede intuïtieve eter. Heeft het genoeg, dan is het oké. En het kan de ene dag wat minder drinken of eten dan de andere, zonder dat het een probleem hoeft te zijn. Ook volwassenen eten niet elke dag precies dezelfde hoeveelheid.

Indommelen tijdens het drinken

Stel dat je kindje bij de avondvoeding erg moe is – na een lange of drukke dag in de opvang bijvoorbeeld – en het dommelt in tijdens het drinken. Dan is je baby zich niet echt bewust van hoeveel hij drinkt, omdat hij te moe is.

Ook dat kan af en toe geen kwaad. Maar merk je dat dit regelmatig het geval is, dan raad ik aan om minder druk te leggen op die avondvoeding. Geef dan bijvoorbeeld al om 17-18 uur een flesje. Zodat je kindje sneller verzadigd is ’s avonds en ook dan genoeg heeft gegeten voor het slapen.

Probeer het verschil te merken tussen indommelen en zelf aangeven dat het genoeg is. Zodat je baby flesje drinken niet gaat associëren met inslapen. Anders leer je een verkeerd slaappatroon aan. Af en toe kan geen kwaad, maar elke dag in slaap vallen tijdens het drinken vermijd je beter.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes