4895fi.jpg

Hoe kan je een pas bevallen mama helpen (ook als ze het niet vraagt)?

28/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Toen ik net mama was geworden, was ik uitermate bedreven in het laten uitschijnen dat ik absoluut geen hulp nodig had. Maar eigenlijk vraag ik me nu af waarom we niet durven tonen dat we kwetsbaar zijn. Is het een schande om toe te geven dat we het niet alleen kunnen?

Is het zo erg om toe te geven dat we alleen boterhammen hebben gegeten vandaag, omdat er geen tijd was om te koken? Is het een schande dat de was zich opstapelt of dat je nog geen boodschappen hebt kunnen doen?

De realiteit verandert

Voordat we mama werden, waren we het gewoon om ons productief te voelen. We haalden deadlines, streepten taken van onze to-dolijst en hadden een overvolle agenda. Maar mama worden verandert die realiteit. Het maakt ons zachter. Noodgedwongen moeten we het wat trager doen. De ratrace valt even stil, en we worden genoodzaakt onze prioriteiten te herbekijken. We moeten het begrip succes herdefiniëren en ons eerder op de reis richten dan op de bestemming.

En toch voelen veel mama’s zich schuldig of beschaamd om hulp in te roepen. Ze hebben het gevoel dat ze het alleen moeten kunnen. Misschien dachten ze tijdens hun zwangerschap dat er uren tijd zou zijn om het huis van boven tot onder te poetsen terwijl de baby slaapt. Helaas, de realiteit is anders.

Een nieuwe mama heeft een sprookjesfee nodig

Als een mama dus nog in haar pyjama zit om 16u en naar melk ruikt, terwijl ze nog niet veel anders heeft kunnen doen dan haar baby te voeden en op haar buik te laten slapen, als haar batterij echt leeg is, dan heeft ze iemand nodig die voor haar kan zorgen. Iemand die haar echt ziet.

Een nieuwe mama heeft af en toe een sprookjesfee nodig, iemand die voor haar zorgt zodat ze zich vrij voelt en zich op haar baby kan focussen. Zodat ze langzaamaan haar nieuwe zelf kan vinden. Zodat ze een metamorfose kan ondergaan. Zodat ze een band kan creëren met haar baby. Zodat ze zich kan verzoenen met het feit dat haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Zodat ze volledig kan opgaan in de unieke maar vluchtige magie van het prille moederschap, met alle ups en downs die daarbij horen.

Dit zijn een paar dingen die je kan doen voor een nieuwe mama, ook als ze het zelf niet kan of wil vragen.

1. Geef haar vrijheid

Nieuwe moeders hebben vrijheid en ruimte nodig om hun nieuwe identiteit te vinden. Om van idee te veranderen. Om iets te proberen en te weten dat het ok is om uiteindelijk een andere richting uit te gaan, zonder uitleg te moeten geven.

Weersta de drang om haar te vragen of ze een ‘flinke’ baby heeft. Vraag haar niet of ‘de baby nu al doorslaapt’. Kortom, stel haar geen vragen die haar onbedoeld het gevoel kunnen geven dat ze faalt. Laat je persoonlijke verwachtingen achter. Misschien kiest de mama in kwestie een andere weg dan jij hebt gedaan, misschien heeft ze een andere opvoedingsstijl dan de jouwe. Maar het is haar moederschap, en zij mag het definiëren zoals ze wil. Dus dring haar je mening niet op, geef haar geen ongevraagde adviezen. Geef haar de vrijheid om zelf dingen uit te proberen en haar weg te vinden.

2. Doe het gewoon (je hoeft het niet te vragen)

Je kan er vanuit gaan dat een nieuwe mama altijd hongerig, dorstig en moe is. Ze is oververmoeid en gevoelig, en ze wil niet tot last zijn. Dus doe het maar gewoon, zonder te vragen.

Breng haar een koffie, misschien zelfs een luxueuze meeneemkoffie zodat ze zich verbonden voelt met de buitenwereld. Geef haar het gevoel dat ze normaal is, dat ze in de watten gelegd wordt.
Leeg de vaatwasser. Verras haar met haar favoriete chocolade. Breng haar kraamkost zodat ze haar diepvries kan vullen. Ga wandelen met de hond of geef de kat eten. Leg verse lakens op haar bed.

(Als je te ver weg woont, dan kan je iets bestellen om te laten leveren. Het internet maakt alles mogelijk).

3. Gun haar tijd

Ook al heeft een mama een baby op de wereld gezet, toch voelt die baby nog als een fysiek stukje van haarzelf. Dat is normaal. Het is gezond. Het is de chemie van hechting. Een nieuwe mama ondergaat heel wat hormonale veranderingen, en die zorgen ervoor dat ze de noden van haar baby kan beantwoorden. Laat dat kritieke proces plaatsvinden. Geef haar de tijd en de ruimte om zoveel bij haar baby te zijn als ze wil. Forceer haar niet.

4. Pers een paar sinaasappels

Jarenlang perste ik elke ochtend een paar sinaasappels om mijn dag te beginnen met een verse fruitsap. Het klinkt simpel, maar met een baby ging mijn routine compleet de mist in. Als nieuwe mama zijn het vaak die simpele pleziertjes uit ons oude leven die we het meeste missen.

Wat is de metaforische fruitsap van de nieuwe mama in kwestie? Wat is dat ene dingetje dat zo belangrijk is voor haar? Wat staat symbool voor haar zelfzorg? Kom erachter wat dat is, en help haar om een stukje van haar oude wereld te behouden. Soms zijn het de kleinste dingetjes die het grootste verschil maken.

5. Heb oog voor haar

Baby’s zijn superschattig. Ze zijn zacht en knuffelbaar. Ze zijn het eerste dat iedereen ziet. Mensen kunnen er niet aan doen, baby’s gaan lopen met de aandacht.

Maar als een nieuwe mama zich consequent het ‘aanhangsel’ voelt, dan doet dat een beetje pijn. Ze voelt zich onzichtbaar. Mijn familie werd compleet gek telkens ze de baby zagen en dat vond ik fantastisch. Maar als het minutenlang duurde voordat ze zelfs maar hallo zeiden tegen mij, dan deed dat toch een beetje pijn.

Dus, geef aandacht aan de baby, maar vergeet ook niet om haar op te merken. Begroet haar. Ze is dan misschien wel mama, maar ze is nog altijd een individu ook. Geef haar een knuffel. En vooral: vraag haar hoe het met haar gaat. Het moederschap is mooi maar ook zwaar. Er is geen enkele nieuwe moeder op de planeet die niet af en toe een schouder nodig heeft om op te huilen.

6. Vertel haar hoe goed ze het doet

Zonder enige twijfel waren de beste woorden van mijn man toen ik net mama geworden was: “Je bent een fantastische mama”. Die woorden brachten meteen een glimlach om mijn lippen. Hoe zwaar mijn dag ook was geweest, die woorden voelden als een geschenk. Ze waren de emotionele brandstof die ik nodig had om te blijven gaan.

Want in de eerste dagen van het moederschap is er weinig feedback, weinig bevestiging dat we goed bezig zijn. Dus als je een nieuwe mama ziet, vertel haar dan dat ze goed bezig is. Stuur haar een berichtje. Herinner haar eraan dat haar baby zo gelukkig is, zo geliefd, zo gezond – en dat allemaal dankzij haar.

 

Bron: Raised Good

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes