Hoe weet je zeker dat je voor veilig speelgoed kiest (zonder hormoonverstoorders)?
Hormoonverstoorders … wat zijn dat?
Overal vinden we chemische stoffen. Ze maken gewoon deel uit van ons dagelijks leven. Denk maar aan make-up, pesticiden, bewerkte voeding, enzovoort. Je vindt ze zelfs in de lucht, op de grond en in ons drinkwater. Je kan er niet omheen: je vindt ze overal. Maar dat wil niet zeggen dat ze ongevaarlijk zijn, integendeel zelfs. Ze sluipen ons lichaam binnen en beïnvloeden onze hormonen. Vandaar de benaming: hormoonverstoorders. De stiekemerds!
Waarom zijn hormoonverstoorders zo gevaarlijk?
Hormonen zijn uitermate belangrijke ‘boodschappers’. Ze helpen ons bij de groei en ontwikkeling van ons lichaam. Tijdens bepaalde periodes in ons leven zijn ze meer aanwezig dan tijdens andere periodes. Zo merken we vooral dat we hormonen hebben tijdens de puberteit, als we zwanger zijn of tijdens de menopauze. In totaal hebben we zo’n 50-tal hormonen in ons lichaam. Hormonen zorgen ervoor dat we melk kunnen produceren, groeien, vruchtbaar zijn, en dergelijke meer.
Hormoonverstoorders hebben de merkwaardige eigenschap dat ze die hormonen kunnen nabootsen. Maar dan op een negatieve manier. Ze verstoren als het ware belangrijke lichaamsprocessen. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat jouw puberteit vroeger begint, of ze kunnen die fase ook vertragen of zelfs blokkeren.
Het gaat zelfs zo ver dat artsen beweren dat hormoonverstoorders een nefaste werking kunnen hebben op de ontwikkeling van geslachtsorganen van babyjongens. Denk maar aan misvormingen of verminderde vruchtbaarheid. Ze worden zelfs in verband gebracht met allerlei kankers, diabetes type 2, obesitas, aandachtsproblemen en autisme.
We hebben er dus alle belang bij om die sloebers zoveel mogelijk uit ons leven te bannen, en dus ook uit het speelgoed van onze kindjes.
Maar hoe doe je dat nu precies?
Speelgoed zonder hormoonverstoorders
Als we speelgoed kopen of aan de Sint vragen, letten we meestal op de aanbevolen leeftijd, de kwaliteit en of er geen al te scherpe hoeken zijn of kleine losse delen aan hangen. Helaas is dat niet voldoende om zeker te zijn dat we veilig speelgoed in onze winkelwagen leggen. Heel wat speelgoed bevat schadelijke stoffen. Vooral hormoonverstorende stoffen zijn vaak aanwezig.
Sommige speeltjes bevatten zogenaamde ‘weekmakers’ (ftalaten). Dat zijn stoffen die worden gebruikt om plastic extra soepel te maken. Denk maar aan een plastic pop of een speelgoedvrachtwagen. Die stoffen zijn rasechte hormoonverstoorders. Europa stelt strikte beperkingen op tegen dat soort speelgoed, maar toch merken we dat er nog heel wat door de vingers wordt gezien.
Hoe kan je hormoonverstoorders in speelgoed vermijden?
Als het op veilig speelgoed aankomt, dus zonder hormoonverstoorders, heeft Europa helaas nog een lange weg af te leggen. Maar wat kan je dan wel doen om je hartendief zo goed mogelijk te beschermen? Kies een speeltje waarop het CE-kwaliteitsmerk vermeld staat. Let wel: het is geen consumentenkeurmerk en het wordt ook niet uitgegeven door een bevoegde instantie. Maar het merk toont wel aan dat het speeltje beantwoordt aan de Europese veiligheidsvoorschriften. En dat is al heel wat!
Daarnaast is houten speelgoed ook altijd een verstandig alternatief voor plastic speelgoed. Probeer speelgoed dat geparfumeerd is te vermijden. Knuffels worden eveneens met tal van chemicaliën gewassen en gekleurd. Die schattige teddybeer is misschien veel minder onschuldig dan dat jij denkt. Zelfs de vulling bevat brandvertragende stoffen. Daarom kan je de knuffelbeer best eerst even wassen. Of koop een pluchen beer die vervaardigd is uit natuurlijke vezels.
Opgelet met oud speelgoed!
Aan sommige voorwerpen zijn we verknocht. Dat is met speelgoed ook zo. Daarom geven we het vaak door. Van generatie op generatie. Soms is zo’n oude vondst pure nostalgie. Denk maar aan zo’n speelgoedtelefoon met een draaischijf. Of die oude blokken van weleer. Let toch maar op. Want heel wat ‘vintage speelgoed’ bevat chemicaliën die nu op de zwarte lijst staan. Bovendien wordt kunststof, in de loop der jaren, poreus. Hierdoor kunnen gevaarlijke stoffen lekken. En dat is uiteraard nefast voor de gezondheid van je kind, zeker wanneer je kind nog weleens speelgoed in zijn mondje durft te steken…
Bron: De Gezinsbond.