Meisje en baby broer spelen met LEGO DUPLO

Waarom spelen zo belangrijk is

29/01/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

We deden het allemaal als kind, maar gaandeweg hebben we het afgeleerd: spelen! Waarom is vrij spel nu zo belangrijk? Wat leren onze kinderen eruit? En wat als mijn kind dat niet zo goed kan, vrij spelen? 

In onze nieuwste podcast gaan we in gesprek met psychiater Ilse Van Loy. 

Vrij spel wordt niet geleid door een volwassene, maar wordt geïnitieerd door het kind zelf. Het scenario, de rollen verdelen wordt bepaald door het kind en doorheen het spelen ontstaan er nieuwe verhaallijnen en wordt er bijgestuurd. Het kind bepaalt het spel, de regels, de grenzen. Dit kan alleen of in groep.

Het aspect van 'doen alsof' in combinatie met de realiteit is zo waardevol. Als jij de schurk bent en stout bent in het spel, experimenteer je met wat het is om stout te zijn. Als de spanning te hoog oploopt, kan er veiligheid ingebouwd worden. Zo is er ruimte om dit te verwerken, begrip te creëren etc. 

Ilse Van Loy geeft een pleidooi voor het belang van vrij spel. Hoe kan je kinderen de tijd en de ruimte geven om dit vrij spel te organiseren?

Je kan de podcast hier beluisteren. 

Deze podcast kan je gratis beluisteren dankzij de steun van LEGO® DUPLO®. Elk kind begint klein, ook in het spelen. Toch kunnen jonge kindjes al grote stappen zetten. LEGO® DUPLO® gelooft rotsvast dat leuk speelgoed daarbij helpt. Om een sterke basis te bouwen voor de vaardigheden die ze nodig hebben voor een GROTE eerste stap in het leven. En dat met speelsets rond toffe thema’s, fijne personages en kleurrijke stenen, waarmee je guitige spruit op een speelse manier zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en de nodige zelfexpressie ontwikkelt. Kleine stapjes voor een GROOTSE start. Ontdek het LEGO® DUPLO® speelgoed voor de allerjongsten op www.lego.com/duplo