meisje dat papier scheurt

Je kindje laten scheuren: hoe begin je eraan?

5/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Scheuren is een leuke activiteit waar kleine kinderen al snel interesse in tonen. Het is misschien niet zo gezellig als jouw rekeningen of belangrijke papieren het werkmateriaal worden, maar in een meer gecontroleerde omgeving kan het voor uren plezier zorgen. Line Vanvoorden, oprichtster van Congé Bricolé, geeft een aantal tips!

Hoe begin je eraan?

meisje dat papier scheurt
  • Begin met een klein formaat papier (A4 of A5). Laat je kind met één hand het blad vasthouden en met de andere hand het papier scheuren. Kies voor papier dat makkelijk scheurt, zoals krantenpapier of zijdepapier.
  • Laat je kind zien hoe je met je duim en wijsvinger een klein scheurtje maakt, doe je handen uiteen en scheur het papier verder door.
  • Heeft je kind er moeite mee? Houd zijn handen vast en doe het samen. Je kunt het papier een beetje inscheuren om te helpen.

 

 

TIP: hoe beter je kind kan scheuren, hoe fijner de stukken worden. Deze stukken kun je verzamelen in een doosje om later mee te knutselen.

Evolutie

Vrij scheuren: laat je kind vrij experimenteren. Je kunt hem of haar stimuleren door enthousiast mee te scheuren. Maak gekke geluidjes en geniet samen van het geluid en de ervaringen.

Kleine stukjes/reepjes scheuren: je kind neemt het papier en scheurt dit in repen. Dit is een goede oefening om het scheuren te verfijnen.

Vierkantjes en driehoekjes scheuren: heeft je kind dit onder de knie? Dan is hij of zij klaar voor een nieuwe uitdaging. Scheur de repen nog eens door om kleine vierkantjes te maken. Scheur de vierkantjes nog eens diagonaal en tada! Je hebt een driehoekje.

Cirkels scheuren: het scheuren van cirkels is de volgende stap. Dit is geen simpele taak voor kleine handjes. Je kind moet de vorm zelf laten ontstaan door zijn hand te sturen tijdens het scheuren. Je kunt je kind in eerste instantie nog helpen door een hulplijn te tekenen op het papier.

Meer lezen?

Cover boek Knutsel mee met Congé Bricolé

Knutselen is supercool! Het draait om samen plezier maken en al spelend bijleren. Zo maak je mooie herinneringen én train je het creatief denken van je kind. Door te knutselen ontwikkelen kinderen ook veel meer dan enkel motorische vaardigheden: ze ontdekken op een speelse manier de verschillende eigenschappen van materialen, ruimtelijk inzicht en oplossend denken. Line van Congé Bricolé deelt in ‘Knutsel mee met Congé Bricolé’ eenvoudige tips om snel en op een laagdrempelige manier samen met je kleine knutselaar creatief aan de slag te gaan. Ze ontwikkelde meer dan 40 vrolijke knutselwerkjes rond 5 verschillende thema's (onderwaterwereld, ruimte, circus, pirateneiland en jungle) en legt de verschillende technieken stap voor stap uit. Zo maak je samen met je kind superleuke dingen om mee te spelen, niet om gewoon in huis of in de klas te zetten: een raket die écht kan vliegen, kleurrijke bellenblazers, een pomponkanon enz.

  • Meer dan 40 creatieve projecten voor kleine én grote knutselaars vanaf 3 jaar
  • Speelse boost voor motorische vaardigheden, ruimtelijk inzicht, oplossend denken enz.
  • Met stap-voor-stapfoto's en extra tips, perfect voor thuis of in de klas!

Meer info vind je hier!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes