Een zomers gerechtje waarbij je gemakkelijk kan kiezen wat je op tafel zet en waar je niet al te veel werk aan hebt? Dan is deze antipasto italiano misschien wel iets voor jou!
Benodigdheden voor 2 volwassenen en 2 kinderen
1 ciabatta
1 courgette
1 rode paprika
1 aubergine
Italiaanse fijne vleeswaren zoals pancetta, mortadella, salami, proscuitto, parmaham…
Italiaanse kazen zoals mozarella, parmezano, gorgonzola…
Rucola
Pijnboompitten
Olijfolie
zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 180°.
Snij de aubergine overlangs in plakken van 2 mm. Zout ze goed in en leg ze tussen keukenpapier onder een gewicht (bv kookboeken of pannen). Aubergine bevat heel veel vocht en het zout trekt het vocht uit de aubergine. Je ziet al heel snel het keukenpapier nat worden, vervang ze desnoods eens tussenin. Laat de aubergines minimum 15 minuten rusten in het zout.
Was de paprika en steek ze in de voorverwarmde oven. Leg ze op zijn kop dus snij het steeltje mooi kort hiervoor. Laat ze 15 tot 20 minuten in de oven zitten, de schil mag hier en daar wat zwart zien.
Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
Snij de courgette overlangs in dunne plakken met een dunschiller. Wrijf ze goed in met olijfolie.
Als de paprika is afgekoeld, moet de schil makkelijk loslaten. Haal de schil van de paprika en snij de paprika in grote repen.
Spoel vervolgens het zout van de aubergine en dep ze opnieuw goed af met keukenpapier.
De groenten zijn nu klaar om gegrild te worden. Zet een grilpan met olijfolie op het vuur en laat goed heet worden. Gril eerst de courgette, vervolgens de aubergine en als laatste de paprika. Voeg constant olijfolie toe zodat niets gaat aanbakken.
Om de streepjes van de grillpan in de groentjes te hebben, laat je ze steeds lang genoeg aan één kant leggen, draai je ze lang genoeg aan de andere kant en haal je ze uit de pan.
Bak de pijnboompitten kort in een hete pan (zonder vet). Blijf bij de pan want de pitjes worden plots heel snel bruin.
Dresseer de groentjes, de kaas en het vlees mooi op een lange plank of plateau. Strooi de rucola en pijnboompitjes over het geheel.
Snij de ciabatta en serveer met een kommetje olijfolie.
Smakelijk!
TIPS :
De gegrilde groenten kan je moeilijk bewaren. Dus je maakt ze best niet langer dan 3 uur op voorhand klaar
Dit is heerlijk om met familie of vrienden te eten op een gezellige avond. Geen stress voor de kok en iedereen lust wel iets. De Italiaanse gezelligheid ten top!