5097fi.jpg

Ja, de perfecte keizersnede bestaat (en ik heb die gekregen)

28/12/2017

Vier jaar en drie kindjes later, richting de 'perfecte' keizersnede...
Vier jaar geleden, vijf maanden na de geboorte van ons eerste zoontje Guus, stuurde ik de ombudsdienst van het ziekenhuis een 'klachtenmail'. De onverwachte keizersnede, gebrekkige informatie op dat moment en vooral de twee uren wachten om Guus terug te zien na de geboorte (zonder medische reden!), zorgden dat dit speciale moment toch wel een traumatische gebeurtenis was.

Twee jaar geleden werd Lucie geboren. De keizersnede werd gepland en verliep volgens de regels van het ziekenhuis. Geen onverwachte traumatische gebeurtenis, maar romantisch en ideaal kon het nog niet genoemd worden.

Verlanglijstje

Een derde zwangerschap, in de wetenschap dat de bevalling opnieuw een keizersnede zou worden, zorgde in de eerste weken van de zwangerschap vaak voor bange visioenen, die vooral gepaard gingen  met beelden en ervaringen van de eerste keizersnede. Ik besloot dus dat het wel op een andere manier moest verlopen... Na twee verschillende keizersnedes mochten mijn man en ik ons wel ervaringsdeskundigen noemen. Na gesprekken met de vroedvrouw en gynaecoloog liet ik een 'verlanglijstje' in m'n dossier zetten. De belangrijkste elementen voor mij waren: Nooit alleen zijn voor de keizersnede, mijn man zou de hele tijd bij me blijven terwijl ik klaargemaakt werd voor de operatie, en nooit alleen zijn na de geboorte. Dit bleek allemaal niet onoverkomelijk en realistisch. Juij!!

Geboorte om in te kaderen

De geboorte van Cis werd er eentje om in te kaderen. Niettegenstaande dat we op het moment zelf nog vaak moesten zeggen hoe we het wilden, hoewel alles op voorhand goed was afgesproken, werd er naar ons geluisterd. M'n man moest meerdere keren op zijn strepen staan om toch bij mij te mogen blijven, maar al snel werd hij één met de andere blauwe mannetjes... We kregen Cis te zien op het moment dat hij uit mijn buik kwam en na een minuut bij de kinderarts kreeg ik Cis op mijn buik. Hij bleef bij mij en in z'n blootje tot we twee uur later terug op mijn kamer waren. Een echte 'gentle sectio' dus.

Dankbaar

De reden dat ik dit nu wil opschrijven is enerzijds voor mezelf. Het is goed geweest, ik ben dankbaar dat het zo is mogen lopen. En als het goed is mag en moet het ook gezegd worden.  Daarbij kan ik nu ook luidop zeggen dat ik bij de eerste keizersnede teleurgesteld mocht zijn en dat ik  geen genoegen moest nemen met het in het ziekenhuis vaak uitgesproken, 'je moet blij zijn dat je een gezonde baby hebt' en 'alles komt goed'.

Gentle sectio voor iedereen

Anderzijds, en misschien nog meer, schrijf ik dit neer voor andere (toekomstige) keizersnede-mama's. Hoe meer ik mijn verhaal vertel, hoe meer ik hoor dat ook andere mama's worstelen met een vervelend gevoel na een keizersnede of hoe meer ik verwondering hoor over hoe een keizersnede ook goed kan en zou moeten verlopen. Ik hoop dus dat een gentle sectio in de toekomst voor iedereen mogelijk is, niet enkel voor diegenen die ernaar vragen. Het is een wereld van verschil!

Bedankt gynaecoloog, vroedvrouwen en m'n man, om me de 'perfecte' keizersnede te geven, die uiteindelijk heel veel goed maakte voor mezelf.

 

Els